IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христос Воскресе!

20 април 2014 05 10

Днес е денят, в който християните празнуват възкресението на Иисус Христос

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Великден е един от най-скъпите и почитани християнски празници. Нека Христовата светлина озари дома ви и стопли сърцата ви! Бъдете смирени, одухотворени и благодарни за това, което имате.

Пожелаваме ви, както природата се възражда през този сезон, да се възродят и вашите надежда и вяра за по-добър, по-щастлив живот!

Отворете сърцата си за своите близки, подарете им усмивка и им посветете своето внимание и обич в празничните дни!

Днес честваме края на земния живот на Иисус, а след него идва ред на Светлата седмица (дните след Възкресението), която трябва да донесе просветление за всички християни.

В християнската религия на Великден се чества възкресението на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Традицията повелява на Възкресение Христово хората да ходят на църква. Там те палят свещ, която по-късно трябва да занесат в дома си.

Символите, свързани с днешния празник, са боядисаните яйца и козунаците. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий – Христос.

В семейството се правят „битки“ с яйца, като се смята, че човекът, чието яйце не се счупи, ще бъде здрав през цялата година.

На днешния ден празнуват имен ден хората с имена Велико, Велика, Величка, Велислав, Велислава, Велин. Честит празник на всички именици и християни! Бъдете здрави и щастливи!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

molly13 ( преди 10 години )
Анонимен ( преди 10 години )
ВОИСТИНА ВОСКРЕСЕ! ЗДРАВЕ И СВЕТЛИНА НА ВСИЧКИ!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар