IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не допускайте тези грешки сега, за да не съжалявате по-късно за тях

6 юни 2014 12 10

За някои свои постъпки и дела човек може да страда цял живот

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Може би всеки човек иска да бъде перфектен, за да не греши. Или поне иска да знае, че всяка грешка, която прави, е за добро. За повечето хора обаче това е утопия. Те осъзнават, че са сгрешили и споменът за думите или действията им ги връхлита ден след ден. Хората съжаляват за много от грешките си, за някои от тях страдат дори цял живот.

За съжаление или може би не, никой от нас не е дотолкова съвършен, за да знае как да постъпва правилно в абсолютно всяка ситуация. Все пак човешко е да се греши. Важното е обаче да се научите да грешите за по-малките неща. За тези, за които не бихте съжалявали дълго време след това. Грешки, които могат да ви забавят по пътя към целта, но не и да ви отдалечат завинаги от нея.

Ето и кои са грешките, които не трябва да допускате, за да не плащате цял живот за тях:

1. Да следвате мечтата на някой друг.

Мислите ли, че на 30 или 40 години ще съжалявате, че сте разочаровали родителите си, като не сте записали да учите медицина, например? Едва ли, особено ако сте щастливи с това, с което се занимавате. Ако последвате тяхната, а не своята мечта ще бъдете много по-нещастни и неудовлетворени. Все пак несбъднатите мечти са по-болезнени от разочарованието на родителите, което с времето ще отмине. Не позволявайте на никого да определя посоката на вашия живот и не следвайте чужди мечти.

2. Да не оценявате родителите си.

Макар че не трябва да живеете живота, който те ви налагат, това не означава, че не трябва да оценявате всичко, което родителите ви правят и са правили за вас. Майките и бащите са тези, които дават живот, дом и воля, за да може малкото човече да се превърне в голям борбен човек. До голяма степен родителите ви са хората, които са изградили вашата личност. Не го забравяйте и не забравяйте да им показвате, че ги обичате. Някой ден ще бъде вече прекалено късно и ще съжалявате.

3. Да се преструвате на някой, който не сте. Никога не може да угодите на всички и да се харесате на всички. Бъдете себе си, правете това, което искате и отстоявайте своите виждания. Не влизайте в ролята на някой друг, който всъщност не сте. Не си заслужава и никога няма да бъдете доволни от двойнствения живот, който живеете. Не се старайте да получите одобрението на всички, ще го заслужите от тези, които ви обичат такива, каквито сте.

4. Да забравяте да живеете за момента.

Има ли нещо по-лошо от това да не осъзнавате това, което имате и колко щастливи сте всъщност? В този ден, в този момент. Много по-лошо е да оцените какво сте преживели, едва когато ценните мигове отминат и се превърнат в спомени. Научете се да се радвате на настоящето, да оценявате всеки хубав момент без прекалено много размисли и притеснения.

5. Да изпуснете голямата си любов.

Любовта е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на човек. Ето защо не бива да я отхвърляте с лека ръка. Ако смятате, че си заслужава да се борите за някого, направете го – борете се с всички сили. Само така ще знаете, че сте направили всичко, което се изисква от вас и че не сте виновни вие за негативния завършек. Твърде много хора пропускат любовта, защото ги е страх или просто не могат да я разпознаят. Научете се да отваряте сърцето си и да допускате хората близо до себе си. Може много пъти да ви нараняват, но когато дойде правилният човек, само така ще можете наистина да го познаете.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари