IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 правила, които всеки гост трябва да спазва

4 юли 2014 10 10

Ако иска домакините му да го поканят отново

Кадър от "Двама мъже и половина"; Снимка: fanpop.com

Кадър от "Двама мъже и половина"; Снимка: fanpop.com

В момента сме в разгара на ваканционния сезон и вероятно на много от вас им предстои да гостуват за няколко дни у свои близки и/или приятели (например в тяхната лятна вила). Ако е така, то добре е да се придържате към някои прости правила. Първо трябва да уточните със своите домакини, колко време точно смятате да се възползвате от гостоприемството им. Дори поканата да е „отворена“ във времето, добре е да кажете до кога ще бъде вашият престой в дома им, като гледайте да не оставате повече от 7-10 дни, освен ако те не настояват много да го направите.

Ето и кои са тези правила:

1. Помагайте в домакинството

Вие не сте отседнали в хотел, тук няма камериерка и рум сървиз, така че не очаквайте някой да ви слугува. Бъдете учтиви и се включвайте в малките домакински задължения по време на вашето посещение. Слагайте/вдигайте масата, зареждайте миялната машина, оправяйте си леглото, подреждайте дрехите, вещите и обувките си, поддържайте банята чиста и т. н. Последният ден от престоя си свалете чаршафите от леглото си, сгънете ги и ги оставете до пералнята. Освен това би било добре поне през ден вие да готвите и да зареждате хладилника (освен ако домакините ви не са категорични, че те искат да пазаруват).

2. Бъдете ясни относно режима и поведението на децата си

Ако вашите деца са включени в поканата, добре е да изясните със своите домакини режима на лягане-ставане на наследниците си, както и особеностите на тяхното поведение (особено, ако са по-палави и шумни).

3. Избягвайте да водите и домашния си любимец

Да кажем, че гостоприемните ви домакини са ви поканили заедно с децата ви, недейте обаче да водите и вашия домашен любимец. Това важи с особена сила, ако хората, при които отивате, нямат куче или котка и като цяло не са свикнали с грижите за четириного. Кучетата са шумни, пускат косми и като цяло цапат, а освен това много хора са алергични към животни.

4. Направете си собствена програма по време на гостуването

По време на престоя си у вашите домакини не трябва да очаквате, че те ще ви забавляват нонстоп. Вие сте тези, които трябва да се адаптирате към начина на живот на тези хора. Ако те са си на работа или си имат някакви ангажименти, вие ще трябва да се оправяте сами по време на престоя си. Разбира се, ако вашите домакини са свободни, те ще искат да прекарват времето си с вас, но вероятно ще имат нужда и от почивка от време на време.

5. Покажете своята благодарност

Независимо дали ще го направите при пристигането или при заминаването си, добре е да купите някакъв подарък на своите домакини – бутилка хубаво вино, стайно растение, книга, красиви плажни кърпи или рамка за снимка е напълно достатъчно. Въпросът е изборът на подарък да отразява интересите на вашата домакиня. Освен това е добре на тръгване логично вие също да направите оферта за гостоприемство в замяна. Тоест, да поканите вашите домакини да ви гостуват в бъдеще.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

... ( преди 9 години )
Анонимен ( преди 9 години )
може би най-вече да се показва благодарност
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар