IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо забравяте бързо имена

16 август 2014 10 30

Сякаш в секундата, когато ги чуете, вече не ги помните

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно ви се е случвало неведнъж – запознавате се с някого, стискате си ръцете, казвате името си, чувате неговото и в следващия момент вече нямате спомени за това как се казва човекът срещу вас.

Сигурни сте, че този път сте се опитали да бъдете концентрирани и да запомните името, но за пореден път усилията ви не са възнаградени с успех.

Е, може да бъдете спокойни, че определено не сте сами и че на повечето хора им се случва точно същото.

Лошото е само, когато попаднете в конфузната ситуация - да не помните името на даден човек, а да бъде от изключителна важност да не объркате Георги с Иван, например.

Ако имате нещастието именно това да ви се случи, поне се опитайте да извините грешката си със следните неща:

1. Ефектът „следващия по ред“.

 Когато срещнете група от непознати хора, едва ли някой се заблуждава, че наистина ще запомните имената на всички тях. Когато се запознавате с много хора наведнъж, вие сякаш игнорирате това, което те ви казват, защото сте заети със своята собствена рутина. Процесът на подготовка да обърнете внимание на всяко име и да отговорите с вашето, всъщност не позволява на мозъка действително да се опита да запамети новите имена.


2. Вие наистина не се интересувате.

Понякога нивото на интерес у даден човек може да се повлияе от това колко добре той си спомня нещо. Според психолога Ричард Харис „някои хора, може би тези, които са по-социално ангажирани, са просто по-заинтересовани от хора, по-заинтересовани от отношения“. Именно те ще бъдат по-мотивирани да си спомнят името на някого, за разлика от повечето, за които това не е от значение.

3. Провал на работната памет.

Има два вида съхранение в мозъка: дългосрочно и краткосрочно. Краткосрочното съхранение се нарича „работна памет“ и тя функционира като спукана бутилка – не задържа много и разлива през цялото време. Краткосрочната памет съхранява по-малко информация, която ако не бъде използвана, избледнява много бързо.

4. Имената са нещо безсмислено.

Името не може да ви каже нищо за човека, с когото се срещате, следователно вие не можете да дадете на мозъка си нищо, към което да се придържа. Мария обича толкова много шоколад, че щеше да го прави без значение, дали ще се казва Милена или Михаела. Човешката памет е много по-добра в запомнянето на лица и фактическа информация, която да свързва с друга информация.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )