IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да оставите в миналото

21 август 2014 10 40

За да живеете пълноценно в настоящето

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно сте чували, че не бива да живеете в миналото и не бива да мислите постоянно за бъдещето, а да се насладите на настоящето. Докато плановете за идните години са приемливи до една определена степен, то задълбоченото мислене върху изминалите дни изобщо не е за препоръчване.

Миналото е учител, който ни предава ценните уроци на опита. Въпреки това има много аспекти от миналото, за които не трябва да мислите повече и които трябва да оставите именно там – в отминалите дни.

1.Оставете вътрешните си борби в миналото. Ако човек винаги знаеше верните отговори и правилния начин, по който да постъпва, той нямаше да е човек, а свръхчовек. Така че приемете вътрешните си борби като част от процеса за изграждане на вашата личност и не се обвинявайте, че в даден момент не сте могли да вземете решение, били сте много пасивни или прекалено активни.

2.Оставете раните си в миналото. Дължите го най-вече на себе си – простете на всички, които са ви наранили и започнете да гледате напред. Прошката не е просто нещо, което давате на човека, който ви е наранил. Прошката е вашата гаранция за вътрешно спокойствие и душевен мир. Само прошката може да ви освободи от тежките вериги и да излекува най-дълбоките ви рани.

3.Оставете грешките си в миналото. Понякога ние трябва да простим и на себе си. Приемете, че сте хора като всички други и допускате грешки. Тези грешки може да са ви коствали много, но така или иначе са факт и не могат да бъдат променени. Единственият начин да можете да живеете пълноценно, е като забравите за своите грешки и недостатъци. Имайте вяра, че те са ви научили на нещо и че сега ще грешите много по-малко.

4.Оставете вашите постижения в миналото. Понякога вашите постижения могат да се превърнат в истинска пречка за вашето бъдещо развитие. Трябва да разберете, че те са само част от вас и не представят изцяло вашата личност. Не се опиянявайте от успеха, нека той ви служи за мотиватор. Бъдете благодарни за това, което сте постигнали – приемете го с благородно сърце, а не с надут ум.

5.Изберете вашето бъдеще, вместо миналото си. Ако все още мислите много за неща от миналото, вие няма как да правите адекватни планове за бъдещето. Приемете, че това, което се е случило в миналите дни вече не може да бъде променено, но вие имате пълната сила да въздействате върху бъдещите събития в живота си. Не позволявайте да ви се изплъзне някоя невероятна възможност, само защото още не сте ѝ освободили място.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари