IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се измъкнете от всеки конфликт

29 август 2014 12 41

Без да има гръм и трясък след вас

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Споровете са нещо много досадно. Двама човека (може и повече) се опитват да се убедят взаимно, че другият грешки. Много пъти подобни спорове прерастват в сериозни конфликти с неприятни последици. Ето защо е добре човек да знае как може да се измъкне от всеки конфликт достатъчно бързо и лесно, за да не пострада излишно.

Разбира се, няма как да избегнете конфликтите напълно, но пък може да ограничите техните вреди и най-вече стреса, който сами си причинявате. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се измъквате по-лесно и ефективно от конфликти за в бъдеще:

1. Приемете, че има проблем. Едно от първите неща, които трябва да направите при нарастващ конфликт, е да признаете, че наистина има проблем. Отричайки, че съществува някакъв проблем, вие удължавате агонията и сами бягате от края ѝ. Ако има нещо, което трябва да бъде казано и уредено, направете го. Това ускорява процеса значително.

2. Дефинирайте проблема между вас и хората, които са замесени. След като е установено, че има проблем, трябва да се разбере кой по какъв начин вижда проблема. Например, вие може да се сърдите да половинката си, че винаги закъснява за вечеря. Той от своя страна може да смята, че искате да вечеряте прекалено рано. Конфликти могат да възникнат заради много неща и не само в личен, но и професионален план. Независимо от вашата настройка, важно е да има яснота по въпроса.

3. Изяснете ясно своята позиция. След като сте признали, че има проблем и сте казали какъв е той за вас, време е другият човек да чуе вашата позиция. Обяснете какво чувствате, когато човекът отсреща прави дадено нещо. В по-горния пример описването на вашите чувства ще помогне на половинката ви да погледне на ситуацията от вашата страна.

4. Вслушайте се и в другата страна. Много често човек мисли, че е прав до момента, до който не реши да се постави на мястото на другия. Ето защо е важно да дадете възможност на човека да изкаже своята позиция и да се опитате да вникнете в нея. Възможно е да видите нещата от различен ъгъл и дори да разберете, че не сте били прави.

5. Предложете възможни решения. След като и двамата сте чули гледната точка на другия, време е заедно да се опитате да намерите решение на проблема. Ако никой от вас не се отказва напълно от своята позиция, значи трябва да търсите баланса и всеки от вас да направи малък компромис в името на общото благо.

6. Преодолейте го.  И накрая, след като сте намерили решение, оставете нещата да бъдат забравени. Нищо добро няма да излезе, ако продължавате да обсъждате даден проблем, който уж е решен. Не подхвърляйте нищо по въпроса и не правете излишни намеци, ако в крайна сметка вие сте „победили“ в конфликта.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари