IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесни начини да изгоните депресията

3 септември 2014 09 10

Заредете се с щастие

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

На всеки човек се е случвало да има лоши дни, понякога седмици, а понякога дори месеци. Макар че 20-те години на човек са най-безгрижни и изпълнени с разнообразие и веселби, именно по-младите хора изпадат по-често в депресивни състояния.

От една страна това може да се дължи на тяхната по-голяма емоционална податливост и от друга – на факта, че те постепенно се сблъскват със света на възрастните хора и техните отговорности.

Още повече 20-те години са изпълнени с промени, лош сън, нездравословни хранителни навици и стрес, които лесно могат да доведат до чувство на потиснатост. Така че, ако установите, че лошите ви дни зачестяват, важно е да имате план за действие.

Ключът е да помните, че вие имате активен контрол над живота си. Ето и малките промени, които ще ви накарат да се почувствате по-добре дори в обикновеното ежедневие:

1. Усмивки. Колкото и да ви звучи абсурдно, опитайте следното нещо: веднага, след като се събудите, отидете пред някое огледало и се усмихнете. Направете същото и няколко пъти през деня. Ще забележите, че вашето настроение наистина ще се промени. Научно доказано е, че само движението на определени мускули по време на усмивка, стимулира доброто настроение. Усмивката е физиологична реакция, която влияе върху някои области на мозъка ви, които са отговорни за щастливите усещания. Не забравяйте – усмивки!

2. Билкови добавки. Има много мъдрост в източната медицина, включително нейният фокус върху лечението на цялото тяло. Хубавото нещо на билковите добавки е, че те помагат на организма да функционира по-добре, което пък му помага да се излекува по естествен път. Опитайте мака корен или жълт кантарион. Мака коренът е чудесно средство за борба със стреса, а за жълтия кантарион е доказано, че е също толкова ефективен, както антидепресантите за леки и умерени нива на клинична депресия.

3. Пийте зелен чай. Той е известен със своите успокояващи и релаксиращи действия, както и е доказано, че подобрява настроението. Изследване показва, че консумацията на зелен чай води до голямо спокойствие, внимание и по-високи нива на доброто настроение.

4. Упражнявайте се и медитирайте. За спортистите се знае, че имат повишени нива на енергия и настроение. След скорошни проучвания става ясно, че човек може да усети въпросните ползи от физическите упражнения само след пет минути. Медитацията от своя страна намалява нивата на хормона на стреса кортизол, който е основен подбудител на безпокойството.

5. Опитайте силата на положителното мислене. Независимо дали вярвате или не в силата на положителното мислене, нищо не ви пречи да опитате. Всичко, което трябва да направите, е да се фокусирате върху положителните аспекти на вашия живот. Както Хенри Форд мъдро е казал: „Човекът, който си мисли, че може и човекът, който си мисли, че не може – и двамата са прави. Кой от двамата сте вие?“. Ако съсредоточите цялата си енергия върху негативността и това, което не можете да направите, вие наистина няма да успеете. Ето защо използвайте силата на мисълта си, но в положителна посока.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
И как ще ми помогне това, ако екстазито ми свършва?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар