IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болката сближава хората

17 септември 2014 10 01

Те си помагат повече и понякога резултатите са по-добри

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Никой от нас не иска да изпитва болка, макар че и тя има своите позитиви. „Страданието води до познание“ е старо философско и поетично схващане, а скорошно изследване добавя и че води до сближаване.

Учени са открили, че споделената болка прави по-силен съюза между двама и повече души. За целта е направено изследване в университета New South Wales в Австралия.

„Ние открихме, че болката води до положителни социални резултати. Тя се оказва основен двигател за сближаване и коопериране на индивидите при мъчителни задачи“, казва ръководителят на изследването Брок Бастейн.

В експеримента са участвали студенти в среден курс, които били разделени на две групи. На едните били поставени болезнени задачи, а на другите – безболезнени. В края на опита участниците и в двете групи не са показали различни позитивни или негативни емоции, но се отчела разлика при спояването на групите.

Тези, които трябвало да се преборят с болезнената задача, били по-сплотени и видимо се разбирали и подкрепяли повече.

Споделената болка не само повишава солидарността, но и може да засили продуктивността и кооперативността на цялата група, твърдят учените.

Изследването е публикувано в Psychological Science.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари