IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо всеки се нуждае от време само за себе си

9 октомври 2014 09 10

Какви са ползите от това да останете за малко сами

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Без значение колко социални хора сте и колко много обичате да прекарвате времето си с други хора, вероятно понякога усещате, че имате нужда да останете сами със себе си. В някакъв момент всеки човек се нуждае от своето собствено пространство и време, в което да помисли за определени неща или просто да не прави нищо. Да бъде собствената си компания. Ето и кои са причините, заради които не трябва да лишавате себе си от своето лично време:

1. Възможност да обмисляте събитията. В един ден могат да ви се случат няколко неща, които изискват време за размисъл. Разбира се, в трудни и хубави моменти човек иска да сподели с близките си, но също така той се нуждае от възможността сам да обмисли събитията. По този начин той ще навлезе най-реално в ситуацията и ще си направи изводи.

2. Облекчаване на стреса и тревогите. Дори в присъствието на най-близките си хора, стресът може да се натрупа около вас изключително бързо. Вие трябва да останете сами, за да плачете, колкото имате нужда, да крещите, да удряте, ако е необходимо. След това да си пуснете любимия филм, да четете интересна книга или да си вземете вана. Когато останете сами със себе си, вие имате възможността да правите това, което желаете, което несъмнено ще помогне за намаляването на стреса и тревогата.

3. Практикувате независимостта си. Животът днес е различен от живота, който ще живеете след година. Ето защо човек трябва да се научи преди всичко да разчита сам на себе си и след това да се ползва от помощта на хората около него. Времето, което прекарвате насаме със себе си, ви дава възможност да бъдете независими и да устоявате на бурите в живота, без да се налага някой друг да ви спасява. По този начин вие ще станете силни и зрели хора.

4. Зареждате се с енергия. Ако денят ви е един безкраен кръговрат от социални контакти – на работното място, след това с приятели вечерта и т. н., рискувате в даден момент да се почувствате изморени и апатични. Човек има нужда да остане за малко сам, за да се зареди с енергия – било то чрез по-дълъг и качествен сън, с помощта на любимото хоби или пък просто с чаша ароматен чай. Не забравяйте, че има голяма разлика между това да бъдете самотни и сами.

5. Работите върху своето личностно развитие. Личностното развитие е важна предпоставка за един успешен живот. Само с негова помощ човек може да намери своето точно място в обществото. Личностното развитие няма да е възможно, ако не отделяте по малко време само за себе си. Това време може да посвещавате на своите цели – да ги анализирате и да работите за тяхното постигане.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари