IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с негативните, злобни хора около себе си

16 октомври 2014 13 10

Няколко съвета, които ще ви помогнат

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Без значение колко добронамерени и мили хора сте вие, няма как в даден момент от живота си да не се сблъскате с някой негативен и често злобен човек. Съществуват определен тип хора, които като че ли се наслаждават „да се хранят“ с отрицателна енергия. Същите изпитват удоволствие от това да мислят негативно, да се вторачват във всяка малка пречка и проблем, да говорят по адрес на другите.

Невъзможно е да избегнете срещата с негативни и злобни хора, но поне може да не позволявате на подобни хора да бъдат във вашето обкръжение. Що се отнася до другите, с които просто се сблъсквате в ежедневието си – единственото, което трябва да направите, е да се научите как да се справяте с тях и да не се впечатлявате толкова.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да работите в тази насока:

1. Бъдете спокойни. Един от основните начини, с които може да се справите с негативните и злобни хора, е да останете спокойни. Подобни хора очакват реакция от другия човек, за да покажат своите становища, ето защо, ако се отнасяте безразлично към тях, те ще загубят интерес към вас. Замислете се, че не бива да хабите своята енергия за подобен тип хора.

2. Променете перспективата. Когато някой човек се опитва да ви засегне по някакъв начин, логичният въпрос, който ви идва наум е: „Защо“. Какъв е мотивът на този човек, за да се държи по този начин с вас? Ще бъде много по-лесно да си отговорите, ако просто промените перспективата и погледнете нещата от другата гледна точка. Вглеждането в основата на проблема ще ви помогне да реагирате по-ефективно на ситуацията.

3. Избирайте внимателно кога да влизате в битки. През живота си ще срещате толкова много негативни и злобни хора, така че не си струва да губите времето си с всеки един от тях. Най-добре повечето пъти игнорирайте въпросния дразнител и „влизайте в битка“, само когато има отправена лична остра обида към вас или е направено нещо с равностойна или по-голяма сила.

4. Не се принизявайте на тяхното ниво. Единственият начин да се измъкнете невредими от досег с негативни и злобни хора, е като не се принизявате на тяхното ниво. Изкушаващо е да отвърнете на удара, но както Махатма Ганди е казал: „Око за око прави целия свят сляп“.

5. Осъзнайте, че проблемът всъщност е тях. По лошото поведение на даден човек може да разберете много за неговия характер. Възможно е негативните хора да имат някакъв личен проблем и да изместват гнева си към вас. Не се притеснявайте, че с нещо вие сте провокирали подобно отношение. Просто някои хора не успяват да се справят със своите собствени проблеми по нормалния начин.

6. Не позволявайте на техните коментари да ви повлияят. Думите могат да нараняват, само ако човек им даде тази власт. За да бъдете психически здрави и да издържате на всички злобни забележки и коментари, е важно да бъдете уверени в себе си и да изградите свое собствено самочувствие.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимна ( преди 2 години )
Много е разпростанена злобата тя е най голямия враг на обществото. Трябва да си добър с добър вкус и качестватасе нареждат
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар