IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е по-добре да не получавате всичко, което пожелаете в живота

31 октомври 2014 16 34

Не се противете, ако съдбата има различни планове за вас

Кадър от филма "Marley & Me"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Marley & Me"; Снимка: outnow.ch

Човек трябва да има смисъл в живота си. Да има мечти и цели, и най-вече идеи как да ги осъществи. Това е един вид негово задължение – той трябва да направи каквото се изисква от него, пък какво ще се случи след това – само съдбата си знае.

Красотата и предизвикателството на живота е, че точките не се свързват така, както ние искаме и очакваме. Животът е обсипан със събития, трудности и постижения, които понякога могат да ни изглеждат напълно безсмислени. И чак след време да разгадаем техния смисъл.

Така че не се ядосвайте, когато нещата не се получават по начина, по който желаете. Ето и причините, които ще ви убедят, че в повечето случаи това дори е за по-добре:

1. Променяте дефиницията си за успеха. Когато човек не може да получи дадено нещо, има два варианта пред себе си. Единият е да бъде недоволен от живота, а другият – да се промени спрямо ситуацията. Може би, когато не постигнете успеха, за който дълго сте мечтали, ще отворите очите си и ще видите, че вие сте успели в много други аспекти на живота си. В крайна сметка големите неща са създадени от по-малки неща, така че обръщайте внимание и оценявайте всичко около себе си.

2. Разбирате, че повечето пъти търсите чувството, а не „нещото“. Не са ви назначили на работата, за която мечтаехте? Може би сте разочаровани, защото смятате, че няма да бъдете напълно щастливи и удовлетворени от живота си, а не толкова, защото няма да работите в тази определена фирма. Разбирайки, че се чувствате зле, заради липсата на определено чувство, а не на някакво постижение, вие много по-лесно може да си намерите други източници на щастие.

3. Имате шанс и разрешение да промените мнението си. Когато в живота на човек се случи нещо разочароващо и шокиращо, това няма как да не му се отрази. Обикновено тогава хората преосмислят много неща и в доста случаи – откриват нови истини и хоризонти пред себе си. Така че неуспехът е вашият стимул да направите преоценка на живота си и ако трябва да започнете отново.

4. Ставате по-креативни. Когато наистина искате нещо, вие не приемате „не“ за отговор, колкото и пъти да ви го казват. Именно в такива ситуации човек започва да мисли извън рамките и да бъде много по-креативен.

5. Вече не се страхувате дори от най-лошия сценарий. Едно от най-хубавите неща на разочарованията в живота е, че те ви каляват. Първите пъти може да ви се струва, че светът ще свърши за вас, но в крайна сметка разбирате, че всичко се преживява. Лошите неща в живота ви правят по-смели и уверени в себе си.

6. Можете да разберете кои сте. Лесно е човек да бъде положителен, весел и щедър, когато животът му тече по мед и масло. Какво се случва обаче, когато човек се сблъсква с много проблеми или един-два, но много сериозни? Именно в тези моменти човек може да намери най-лесно себе си – да види колко е силен и устойчив психически, колко приятели има и т. н. Какво по-хубаво от това да разберете по-добре себе си и с една много по-голяма и стабилна основа да градите бъдещия си живот?

7. Научавате се да превръщате негативите в пасиви. Гняв, безсилие и страх – тези и други емоции могат да бъдат много вредни за вашите успех, благополучие и взаимоотношения. Но всичко зависи от вас. Дали ще се оставите тези чувства да ви завладеят и да ви повлекат към дъното или ще ги използвате като трамплин към едно по-светло бъдеще. Изборът е ваш.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари