IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какво могат да ви научат кучетата за любовта

6 ноември 2014 14 30

Правилата на четириногите, които важат с пълна сила и за нас

Кадър от филма "Marley & Me"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Marley & Me"; Снимка: outnow.ch

„На кучето не му трябват скъпи коли, големи къщи или дизайнерски дрехи. Една обелена пръчка ще свърши отлична работа. То не се интересува дали си богат или беден, хитър или прост, умен или глупав. Дай му сърцето си и то ще ти даде своето. За колко хора може да кажете това? Колко хора могат да ви накарат да се чувствате специални, единствени? Колко хора могат да ви накарат да се чувствате изключителни?“.

Едва ли има по-подходящо въведение от този цитат от филма „Марли и аз“. Той доказва за пореден път, че кучетата са способни да обичат истински (което може да се каже за много малко хора) и че всъщност хората могат да научат много от своите домашни любимци. Дори за любовта, всъщност най-вече за нея.

Ето и кои са уроците по любов, които хората трябва да научат от най-добрия приятел на човека:

1. Ако обичате това, което правите, по-лесно отваряте сърцето си за другите и другите по-лесно отварят техните сърца за вас.

Ако имате куче или поне някога сте имали куче, вероятно знаете, че това животно се чувства по различен начин в различните ситуации. Кучетата са най-отворени да опознават другите, да ги обичат и да бъдат обичани, когато се намират в удобна за тях среда. Тогава те се чувстват силни и могат да направят всичко това, което обичат. Ето защо е хубаво да се опитате да бъдете в хармония със себе си през повечето време – само по този начин ще можете да обичате и да бъдете обичани, колкото заслужавате.

2. Езикът на тялото се чува по-силно.

При кучетата езикът на тялото е всичко. Можете да разпознаете уплашената душа на едно куче, което привидно лае силно, но всъщност ушите му са застанали по по-странен начин, опашката също. По позата на едно куче може да разпознаете много за това как се чувства то и дали му е приятно във вашата компания. Разбира се, основното средство за комуникация между хората са думите, но вие не трябва да забравяте, че ние също „говорим“ чрез тялото си. Така че започнете да се вглеждате повече в знаците на тялото, за да може по-правилно да разчитате мислите на другите хора.

3. Винаги завършвайте с похвала или просто добра дума.

Когато вашето куче е непослушно и не иска да изпълнява това, което му казвате, вие реагирате остро към него – точно както при скандал с любимия човек. Когато кучето най-накрая изпълни командата, например, вие обаче му давате прегръдка или целувка, която изразява похвала. Същото трябва да правите и с половинката си – дори да сте се карали, не пропускайте да покажете на човека до вас, че вие го цените и го обичате, независимо от различията, които имате помежду си. Все пак реалистичната действителност за любовта е, че никой човек не е перфектен.

Кадър от филма "Marley & Me"; Снимка: outnow.ch

4. Понякога просто се нуждаете от време да си починете.

В началото, когато се опитвате да дресирате кучето си, вие не го учите постоянно на нови неща. Вие го оставяте да си почива, както и просто си играете с него. Същото е и с партньора ви – развитието на една връзка изисква непрестанно учене, но не във всяка възможна минута. Оставете си време само за себе си или просто се забавлявайте със своята половинка, без да се налага постоянно да обсъждате нещо важно.

5. Целувките са изискване.

За кучетата целувките или близането показват покорно поведение. Колкото повече целувки получавате от своето куче, толкова повече то ви приема не само като скъп човек, но и като лидер. Разбира се, хората се целуваме по много различни причини и те почти никога не показват покорство. Но поуката от кучешките целувки е друга: те са важни и правят хората (а и кучетата) да се чувстват подкрепяни и обичани.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари