IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е цената на щастието?

5 ноември 2014 11 19

Нещата, които трябва да промените , за да бъдете щастливи

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки човек копнее за щастие, независимо под каква форма го приема. И макар че щастието не може да бъде ваш постоянен спътник във всеки един момент от живота ви, дали ще се чувствате щастливи или не, зависи само и единствено от вас самите.

Всъщност нещата са толкова прости, колкото и звучат – достатъчно е да осъзнаете, че силата е във вашите собствени ръце. За съжаление, повечето хора усложняват живота си до такава степен, че не се чувстват удовлетворени, дори когато щастието почука на вратата им.

Ще попитате все пак каква е цената на щастието? Тя се измерва в това, че по пътя, докато го преследвате, трябва да се откажете от някои неща и да промените други. Ето и кои са те:

1. Спрете да се интересувате какво мислят другите за вас.

Може да ви се струва малко крайно, но всъщност, следвайки тази логика, ще се чувствате много по-спокойни и ще бъдете в хармония със себе си. Все пак хората са толкова различни, че никога няма да може да угодите на всички – така че има ли смисъл изобщо да опитвате? Бъдете това, което искате и общувайте само с тези, които го оценяват.

2. Спрете да се притеснявате.

Какъв е смисълът да се тормозите за нещо, което дори може да не се случи? Освен това не е препоръчително да насочвате мислите си в негативна посока, не забравяйте, че те имат силата да влияят на настоящето и бъдещето. Така че вместо да изпълвате главата си с притеснения, опитайте се да бъдете по-спокойни и да приемате всяко лошо нещо по-леко.

3. Откажете се от чувството си на несигурност.

Никой човек не е съвършен и всеки има своите недостатъци. Не се съсредоточавайте във вашите и не подкопавайте своята несигурност. Вместо това се насочете към своите силни страни и се опитвайте все повече да ги развивате. Това е напълно достатъчно, за да се превърнете в един щастлив и успял човек.

4. Спрете да приемате всичко твърде лично.

Най-общо казано хората се делят на два вида – добри и лоши. За жалост, в момента лошите хора преобладават, така че не бива да се оставяте техният негативизъм да ви повлияе зле. Не се тормозете и ядосвайте за всяка неприятна дума по ваш адрес. Не приемайте всичко твърде лично и се научете да махвате с ръка за нещата и хората, които реално не ви интересуват. Не позволявайте някой друг да трови вашия живот и щастие.

Снимка: Thinkstock

5. Откажете се от миналото.

Всеки човек е бил нараняван, претърпявал е неуспехи и по някакъв начин е преминал през ада. Запомнете обаче, че всеки опит в живота ви учи на нещо и ви прави по-силни. Използвайте миналото си за трамплин към едно по-щастливо бъдеще, а не се вкопчвайте в него.

6. Откажете се от гнева.

Гневът е сякаш нагорещено желязо, което колкото повече държите, толкова повече изгаря вашето тяло. Това е чувство, което влияе изключително лошо на личността ви и спира вашето преследване на щастието. Едва ли един гневен и ядосан човек някога може да бъде щастлив.

7. Откажете се от контрола.

Контролът е чисто и просто илюзия – спомнете си ефекта на пеперудата. Всичко е взаимносвързано и дори вие да се опитвате да контролирате собствения си живот, процес, за който дори не подозирате, може да преобърне всичко във вашия свят. За да можете наистина да контролирате живота си, научете се да приемате промените, които така или иначе са неизбежни. Колкото по-бързо се приспособявате към всичко, толкова по-щастливи ще бъдете.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари