IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да постъпите, ако не можете да простите на приятел

17 ноември 2014 11 17

Но въпреки това имате желание да го направите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Предателството винаги е болезнено и прошката невинаги се дава толкова лесно. Вероятно сте изпадали в ситуация, в която някой търси от вас прошка, разкайва се за своята грешка и иска да се помирите. Това обаче не се случва толкова лесно, дори понякога този процес изисква много време и усилия.

В повечето пъти е хубаво да се научите да прощавате, тъй като по този начин освобождавате и себе си от негативната постъпка на даден човек. А и всеки заслужава втори шанс, нали? На думи е лесно, но на действия не е толкова просто.

Така че е хубаво да знаете какво да правите, когато чувствата във вас бушуват и вие не можете да простите на свой приятел. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

1. Дайте си малко време. Не е лесно да забравите някоя подла или лоша постъпка, така че поискайте да останете сами за известно време. Не се виждайте и не се чувайте с прегрешилия си приятел, тъй като, докато раната все още е прясна, вие ще се съсредоточавате главно върху неговото предателство. А това не е полезно нито за вас, нито за приятеля ви, нито за вашето приятелство.

2. Поискайте съвет от ваш общ приятел. След като е минало известно време и вече сте осъзнали случилото се, поговорете с някой общ ваш приятел. Той познава вашите характери и много по-ясно ще отсъди в ситуацията. Неговите съвети ще бъдат максимално адекватни и вероятно ще ви помогнат да се убедите, че трябва да дадете своята прошка.

3. Помислете за предателството. Наистина ли е толкова лошо, както го оценихте в началото? Понякога положението може да не е точно такова, каквото го виждате вие. Все пак всеки човек има своята гледна точка и може би трябва да се замислите и за тази на вашия приятел. Ако е необходимо, запишете всички причини, заради които се чувствате предадени и след това се аргументирайте. В случай, че за някои от тях не сте съвсем сигурни – може би трябва да преразгледате становището си.

4. Спомнете си за вашето приятелство. Дори и най-близките приятели могат да имат проблеми в някакъв етап от живота си. Това могат да бъдат инциденти. Най-важното, което трябва да направите, е да съпоставите приятелството ви до този момент с предателството – кое накланя везните? Можете ли да си представите да живеете без този свой приятел? Отговорите на тези въпроси са важни и ще ви помогнат да отсъдите по-лесно.

5. Проверете дали той е правил подобни неща и преди. След като сте били близки приятели, най-вероятно сте си споделяли по-голяма част от нещата, които ви се случват. Спомнете си дали вашият приятел е постъпвал по лош начин преди и с други хора. Ако той никога не е предавал никого, има голяма вероятност във вашия случай да не е било нарочно.

6. Направете нещо забавно заедно. Ако сте достигнали момента, в който вече отново искате да се видите с този свой приятел, направете нещо забавно заедно. Като в най-хубавите ви дни – може би споделяте едно и също хоби или обичате да ходите на едни и същи места. Смехът ще ви помогне да свалите напрежението и да проведете по-спокоен разговор.

7. Забравете го. В случай, че все пак предателството е толкова голямо, че не може да го превъзмогнете – просто забравете за този „приятел“. Явно той няма повече място във вашия живот. Със сигурност, когато вземете това решение, ще се почувствате по-добре и няма да ви се налага да се притеснявате дали ще ви предаде отново.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари