IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина да се възползвате максимално от почивката около Коледа

1 декември 2014 16 48

Как наистина да се отпуснете и да се отърсите от стреса

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Зимният ваканционен сезон около коледните и новогодишните празници съвсем наближи. Дори и да не планирате да си взимате отпуск и да пътувате някъде надалеч в чужбина, пак ще имате достатъчно време да се отпуснете през многото почивни дни.

Ако обаче искате да се възползвате максимално от тези дни спокойствие и наистина да презаредите батериите, добре е да следвате тези пет съвета:

1. Измислете си резервен план, в случай на спешен случай в офиса.

Ако се надявате да си починете по време на празниците, без да се притеснявате за това дали в офиса ви няма да изникне нещо спешно и шефа да опре до вашата помощ, добре е да заявите, че заминавате далеч. По-добре не се съгласявайте да бъдете в бойна готовност при спешен случай, защото изобщо няма да можете да се изключите от работата. Дори и да не се появи нищо извънредно, вие ще сте под стрес.

2. Стойте офлайн и си забравете телефона.

Най-добре изключете всичките си умни устройства – телефон, компютър, таблет и т. н. и наистина се отдайте на „цифрова детоксикация“ по време на коледната си почивка. Ще откриете, че когато сте офлайн, наистина ще спрете да мислите за работа. Ако все пак искате да използвате някаква електроника в почивните дни, заложете на нещо, което ще ви сближи с членовете на семейството ви – например играйте Minecraft със сина си, разгледайте някой моден сайт с дъщеря си и др.

3. Пътувайте с минимално количество багаж.

Ако ви предстои пътуване за 2-3 дни по време на празниците, избягвайте да взимате със себе си много багаж и купища безполезни предмети. За няколко дни е достатъчно да имате два-три чифта чисто бельо и чисти дрехи. Многото багаж само ще ви затормози с носене, подреждане, сгъване, прибиране, опаковане и т. н.

4. Отпуснете се.

Опитайте се наистина да намерите време да си полежите, да се разхождате сред природата, да спортувате, да идете на културно мероприятие – просто да правите неща, за които не ви остава време през натоварената работна седмица.

5. Разчупете традицията.

Ако всяка година прекарвате почивните дни около коледните празници по сходен начин, опитайте се тази година да промените нещо. Идете на опера или балет. Вместо да гостувате на всичките си роднини ден след ден, разходете се с половинката си в провинцията за два дни или дори си направете еднодневна екскурзия до някой друг град и то без да го планирате предварително – ей така, спонтанно.

Според едно скорошно проучване на Държавния университет в Ню Йорк, двойките, които опитват нови дейности заедно започват да се чувстват по-влюбени, в сравнение с тези, които се придържат към традициите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари