IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли гостите ви да се събуват на вратата

11 декември 2014 15 40

Редно ли е да очаквате това от близките си?

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Трябва ли гостите ви по празниците да си събуват обувките пред вратата ви? Вярно е, че може да сте почистили жилището си перфектно, а навън да е кално, мокро или да има киша и да не ви се иска те да вкарат цялата тази мръсотия в дома ви. Редно ли е обаче да ги карате или да очаквате това от тях, подреждайки меки пантофи в антрето?

Ето и няколко съвета по темата как е редно да постъпите:

1. Всичко зависи от гостите ви.

Ако гостите ви сами пожелаят да свалят обувките си на входната ви врата – оставете ги да го направят (може да са им неудобни или така да са свикнали). Никога обаче вие не ги карайте/молете да се събуват, защото това противоречи на доброто възпитание и на правилния етикет.

2. Домът ви не е музей.

Не забравяйте, че апартаментът ви не е музей или храм. Дори да имате изтривалка пред вратата си, някои хора няма да се чувстват удобно да свалят обувките си и да се разхождат по пода ви по чорапи. Дори да им предложите пантофи, те може да не искат да ги обуят по някаква причина (например да им е неприятно да обуват носени чехли).

3. Ако имате някакви алергии – обявете го.

Ако имате малко дете или бебе или някой от семейството ви страда от алергии, можете да кажете това на гостите си и учтиво да ги помолите да се събуят. Хората наистина могат да пренесат зарази чрез обувките си.

4. Ако гостите са ви близки, можете да им купите пантофи за еднократна употреба.

Ако гостите ви по празниците ще са предимно ваши близки роднини, спокойно можете да ги помолите да се събуят, но преди това им осигурете пантофи за еднократна употреба (като тези по хотелите), които да разопаковате пред тях.

5. Самите вие трябва да сте по пантофи в този случай.

Не може да карате гостите си да се събуват и да им предлагате пантофи, а вие да ги посрещате с коктейлни обувки на висок ток. Това може да накара другите дами да се чувстват по-малко красиви или елегантни на празника, а те наистина да са се постарали със своята визия и обувките им да са важна част от техния тоалет. Те няма да се чувстват комфортно, ако носят вечерна рокля, но трябва да ходят по пантофи.

6. Махнете обувките си от антрето, когато очаквате гости.

Няма да е много красиво да оставите гостите си да се препъват във вашите обувки в антрето ви. Затова е добре да ги приберете преди те да дойдат. Особено ако сред гостите ви ще има малки деца или пълзящи бебета, които може да решат да си поиграят в антрето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Вероника ( преди 9 години )
Според мен се пропуска най-важното от статията, а именно, че в случая вероятно става дума за официални събития/мероприятия с повече от 5-6 госта, т. е. за официален случай, а не домашно гости по абсолютно българските традиции.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 9 години )
Боже, колко селяни - това го бях забравила, прабаба ми е родена в София, баба ми е от София и още тогава никога не сме карали хората да се събуват, като идват у нас. Сега живея на запад и никой, никъде не се събува, това е ориенталско, Я си представете как сте си сложили официалната рокля или костюма с вратовръзка и седите по чорапи или шляпате с чехли, хаха, като вие е страх да не ви изцапат скъпоценната къща, не си канете гости.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Мен ( преди 9 години )
Във Финландия е прието да се събуваш винаги, когато влизаш в нечий дом. А дори има места (като малки библиотеки и книжарници, също и кафета), където се събуваш и обуваш чехли.Признак, според мен, на лош вкус е да не се събуеш когато отиваш на гости, освен когато не е изрично упоменато от домакина да не го правиш.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
лупи ( преди 9 години )
До jerryy: Представям си колко те канят хората.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
jerryy ( преди 9 години )
Ами, много ясно, че няма да си събуя обувките! Няма случай, в който да са ме поканили на гости и да не съм отишла добре облечена. Обувките, за съжаление на някои са част от тоалета и Няма как да ги сваля. И да-не ходя на гости, където зная, че ще ме помолят да ги сваля, или няма да ми позволят да пуша вътре! Много сори!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Българин ( преди 9 години )
Ей,много локуми, ей! Много излишни приказки! Много важни станахме! Естествено е обувките да се събуват в антрето,преди да се влезе вкъщи! Тия ги приказвайте на Хамериканците или на Хевропейците. Улиците в БГ-то не са нито американски,нито европейски! Ами лягайте си и с обувките освен с пижамата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар