IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойните стандарти, с които жените често се сблъскват

21 декември 2014 12 30

Досадните неща, за които хората съдят само дамите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

С всяка изминала година феминизмът все повече се разраства и все повече жени успяват да се „изравняват“ с мъжете. Въпреки това, докато дойде времето за пълно равенство между половете, ще минат още много години. Все още съществуват двойни стандарти по отношение на нежния и силния пол.

Една жена може да се сблъска с тези двойни стандарти всекидневно, а защо не и по няколко пъти на ден – все пак те обхващат много области от живота на дамите. Вероятно вие самите сте ставали жертва на някои от тези двойни стандарти или казано с други думи – осъдили са ви за нещо, за което иначе не биха казали нищо, ако ставаше въпрос за мъж.

Вижте кои са най-досадните двойни стандарти, с които жените се сблъскват твърде често:

1. Многото сексуални партньори

Всички знаем каква е разпространената философия по този въпрос – един мъж с много жени е „играч“ и „мъжкар“, докато една жена с повече сексуални партньори е наричана с доста нецензурни думи, които определено не бихме искали да споменаваме. Истината е, че никой не може да определи по какъв начин човек трябва да живее и кое е правилно, защото всеки сам преценява за себе си. Клишетата в случая са излишни.

2. Спазването на диета

Диета не е непременно лоша дума. Много жени не са наясно как да спазват диета, но за също толкова много дами това е начин да се грижат за тялото си и за здравето си. Няма нужда жените да бъдат осъждани от другите, защото искат да положат усилия да изглеждат по по-добър начин. Едва ли някой би осъдил толкова лошо някой мъж в същата ситуация.

3. Заемането на висока позиция на работното място

За повечето хора много по-нормално е шефът да бъде мъж, а не жена. Дори лидерът все пак да е от женски пол, голяма част от подчинените мъже не приемат насериозно решенията на своя началник жена. След като в последните години все повече бащи избират да останат у дома и да гледат своето бебе, едва ли вече може да се говори за „женски“ и „мъжки“ професии, както и позиции.

4. Кариеризмът на жените

Когато една дама иска да се съсредоточи върху кариерата си и има високи професионални цели, тя автоматично е заклеймявана като „мъжемразка“ и потенциална „стара мома“, която е пренебрегнала всичко женствено в себе си като това да бъде домакиня и да създаде семейство. Това обаче изобщо не е вярно – просто има жени, които въпреки всичко останало в живота си, обичат много и своята работа.

5. Наднорменото тегло

За мъжете е нормално да имат „бирено коремче“, особено след като вече са преминали 30-те и са семейни. Когато една жена обаче разполага с някой и друг килограм отгоре, тя автоматично е набедена за „дебелана“. Ако пък има корем, дори по-малък от този на своя мъж, става обект на подигравки в стил „вечно бременна“.

6. Плановете „без деца“

Колко човека биха реагирали по един и същи начин, ако мъж им каже, че не желае деца и ако жена им сподели същото? Това, че дамите раждат бебетата, не ги прави автоматично „машини за раждане и възпроизвеждане“.

7. Остаряването

Когато първите бръчки се появяват по лицето на един мъж, това определено не е същото, както първите бръчки по лицето на една жена. През целия си живот тя трябва да полага много повече грижи за външния си вид, опитвайки се да забави естествените процеси на времето.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

ralica ( преди 9 години )
ne e dvoen standart tova za mnogoto sex-partniori, prosto takava e kulturata, dokato jenite sa pasivnata strana koqto samo stoi i ne e nujno da pravki kakvoto i da e, kolkoto i da e grozna vse shte se nameri nqkoi prepil da q izklati, tq posto trqbva da stoi i da kaje DA, dokato edin muj trqbva da se postaraq dosta dokatao mu kajat da, i se smqta za tupo, ako sluchaino nqkoq se e oburkala i e activnata strana, muja da i otkaje i da ne si "pishe edna broika" - zatova e napulno spravedlivo tova opredelenie za jenite/mujete s mnogo partniori
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Лина ( преди 9 години )