IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 съвета как да спрете да се държите обсебващо

22 декември 2014 15 45

Такова поведение може да пречи на връзките и приятелствата ви

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Без значение дали става въпрос за любовна връзка или за приятелство, обсебващите хора могат да съсипят всяка важна връзка в живота си. Тези индивиди имат навика да проявяват силните чувства към любимите си хора, прекрачвайки тънката граница от нормалното към досадното.

Те имат нужда да контролират близките си, да прекарват цялото си време с тях, да знаят всичко за тях и в даден момент стават отегчителни и неприятни.

За вашето лично щастие е много важно да спрете да се държите обсебващо с близките си (ако това е така) и да ги оставяте да дишат свободно.

Ето и няколко полезни съвета по темата:

1. Опитайте се да не се тревожите за глупости.

Обсебващите хора като цяло имат навика да се тревожат за глупости, а тревожността често се свързва с депресия и стрес. Ако усещате, че страдате от безпокойство, с което напрягате и близките си хора, трябва да помислите как да се отърсите от този стрес. Научете някои техники за релаксация и ги практикувайте ежедневно в продължение на най-малко двадесет минути. Също така спортувайте по-редовно и се разхождайте сред природата, тъй като е доказано, че физическата активност намалява нивата на стрес.

2. Общувайте с повече хора.

За да спрете да се държите твърде обсебващо с близките си, трябва да разширите своята социална мрежа от контакти. С колкото повече хора общувате в ежедневието си, толкова по-малко време ще имате да контролирате хората, които обичате. Намерете си нови хобита и приятели или потърсете контакт със старите си приятели.

3. Започнете да цените повече времето, което прекарвате сами със себе си.

Много хора не обичат да прекарват времето си сами, затова започват да обсебват хората около себе си с присъствието си, което е много досадно. Научете се да цените самотата и да ѝ се наслаждавате пълноценно. Можете да използвате времето си, когато сте сами за много полезни неща, като четене, учене, спорт и т. н. Това е една чудесна възможност да опознаете себе си по-добре.

4. Работете повече върху повишаването на самочувствието си.

Ако мислите, че сте твърде обсебващи, тогава със сигурност имате проблеми със самочувствието, като най-вероятно то ви липсва. Една от най-основните причини, която подтиква хората да се държат обсебващо, е тяхната несигурност и техните страхове. Например, може да става въпрос за страх от загуба на любовта на партньора. Затова трябва да обичате преди всичко себе си и едва тогава ще сте способни да изградите нормални отношения с другите.

5. Дайте повече пространство на близките си

Всеки има нужда от пространство на моменти, затова е важно да спрете да се държите обсебващо към партньора си или към приятелите си. Дайте им свобода, без да дишате непрекъснато във врата им. Не е фатално, ако не се виждате с половинката си (или с приятелите си) всеки ден. Има и други начини на общуване – телефон, имейл, чат и т. н., но и с тях не трябва да прекалявате.

6. Опитайте се да имате повече доверие на хората, които обичате.

За да станете по-малко обсебващи, трябва да се научите да вярвате на близките си. Доверието е от съществено значение за всяка успешна връзка. Не позволявайте миналото да диктува настоящето ви. Мислете позитивно и очаквайте по-светлото бъдеще.

7. Впрегнете повече енергия в постигането на личните си цели.

За да спрете да се държите твърде обсебващо във връзката си, трябва да си поставите свои собствени цели в живота. По този начин ще насочите енергията си върху постигането на мечтите си и ще губите все по-малко време да се фокусирате върху половинката си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари