IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдъхновяващи цитати от Буда

6 януари 2015 11 15

Те ще ви накарат по-лесно да откриете своя вътрешен мир

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Няма значение каква религия изповядвате или пък дали сте атеисти, какво е вашето минало или накъде сте се запътили в живота си – Буда е духовен учител, който вдъхновява поколение след поколение. неговата философия кара хората да извадят наяве най-доброто от себе си.

Цитатите на Буда са общовалидни истини, неподвластни на времето и обстоятелствата. Ако се вслушате в тях, ако се опитате да ги разберете и да вникнете в техния смисъл, със сигурност ще погледнете по различен начин на живота и много по-лесно ще откриете своя вътрешен мир.

„Всяко злодеяние възниква заради ума. Ако умът се трансформира, може ли злодеянието да остане?“

Трябва да промените начина, по който мислите за нещата и живота като цяло. Ако започнете да мислите по-позитивно, със сигурност ще усетите положителна промяна във и около себе си.

„Всичко, което сме, е резултат от това, което мислим. Умът е всичко“

Точно както се казва в една стара поговорка – човек е това, което си мисли, че е. Не може да очаквате да бъдете добре, ако смятате, че не сте или още по-лошо – че не го заслужавате. Не може да очаквате да успеете в живота, ако дълбоко в себе си се съмнявате, че това наистина ще се случи.

„Да завладеете себе си е по-велика задача, отколкото да завладеете другите“

Много по-трудно е да разберете накъде сте се запътили в живота и каква е вашата мисия, отколкото да разгадаете някой друг човек. Детайлното опознаване на собствената същност е най-голямото и трудно предизвикателство за всеки.

„Каквото мислим, в това се превръщаме“

Не спирайте да мечтаете и да преследвате целите си, без значение колко хора ви казват, че сте луди и никога няма да успеете. Ако всички са мислили като тях, светът нямаше да разполага с този напредък, на който се радва в момента.

„Ваша работа е да откриете своето призвание и след това с цялото си сърце да се отдадете на него“

Ако работата, която вършите, не ви радва и не ви мотивира да се развивате, значи трябва да я смените. Имате цял живот пред себе си да работите, така че не пропилявайте дните си с нещо, което не харесвате.

„Цялата тайна на съществуването е да не се страхувате. Никога не се страхувайте в какво ще се превърнете, без значение мнението на хората. Само моментът, в който отхвърлите всяка помощ, ще успее да ви освободи“

Повечето хора имат много страхове, които застават на пътя на техните мечти. Може би и вие сте от тях. Може би имате списък с желания, които обаче никога няма да изпълните, защото се страхувате какво ще си помислят другите. Когато освободите ума си от страха, животът ще бъде по-отворен за вас.

„Не може да пътувате по пътя, докато вие самите не се превърнете в самата пътека“

Няма начин да постигнете нещо повече в живота си, ако не вложите цялата си мотивация, сили и енергия в постигането на дадена цел. Трябва да си проправяте свой собствен път, макар понякога той да бъде заобиколен или с грешен изход. Не се опитайте да следвате някой чужд път, защото не сте го създали вие и в крайна сметка той няма да ви отведе до желания успех.

„Вие няма да бъдете наказани заради своя гняв, вие ще бъдете наказани от своя гняв“

Гневът е изключително нездравословно чувство, от което трябва да се отървете. Замислете се само – ако той е предизвикан от постъпките на други хора – вие реално наказвате себе си, а не тях. Опитайте се да не бъдете гневни и да не плащате за чуждите грешки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари