IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които трябва да приемете, за да бъдете щастливи

9 март 2015 10 01

Направете добро на самите себе си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В живота не съществува ръководство за употреба, съставено от 5 или 10 стъпки, което да ви гарантира щастие. Въпреки това няколко полезни съвета по темата никога не са излишни. Може би сте се чудили защо някои хора, които привидно имат всичко, понякога се чувстват „празни“ отвътре, а други, които не разполагат кой знае с колко, имат постоянна усмивка на лицата си?

Истината е, че няма формула за щастие или материална придобивка, която да гарантира дълготрайна радост. Много хора правят грешката да преследват щастието, вместо да осъзнаят с колко от него вече разполагат. Ето защо те не могат да се почувстват за дълго щастливи, дори когато се сдобият с работата или колата, за която са мечтали, например.

Всъщност никой не може да предположи какво точно е щастие, защото най-малко то е индивидуално за всеки човек. Ако се съсредоточим около предположението, че щастието е състояние на ума обаче, имате реален шанс сами да направите живота си по-радостен и изпълнен с щастие. Достатъчно е просто да приемете някои неща, срещу които така или иначе не може да се борите. Ето и кои са те:

1. Вие не може да контролирате всичко – свикнете с това

Вместо да се обсебвате от нещата, които не можете да контролирате, съсредоточете се върху тези, които можете да направлявате. Не може да следвате една и съща рутина и да очаквате различен резултат. За да може животът ви да се промени, първо вие трябва да направите някои промени.

2. Вашият живот може да се окаже по-различен от това, което сте планирали и очаквали

Всеки човек има виждане за това как трябва да изглежда животът му след 5 или 10 години. Вероятно обаче вече сте се убедили, че това не се получава – или поне не на 100%. Не живейте в сянката на своите несбъднати планове, а извлечете максимума от това, което имате в момента.

3. Винаги ще има неравности по пътя

Ето защо се фокусирайте върху хубавите моменти и успехите си, вместо върху проблемите. Животът ви никога няма да бъде съвършен по простата причина, че няма подобно нещо като идеален живот. Никога няма да бъдете щастливи, ако винаги виждате чашата наполовина празна, вместо наполовина пълна.

4. Винаги ще има някой, чийто живот е по-хубав от вашия

Тайната на щастието е да спрете да сравнявате себе си с другите.

5. Животът ви е такъв, какъвто е трябвало да бъде

Не е ясно дали това наистина е така или просто хората се доверяват на тази теория, защото идеята, че едно миниатюрно действие може да преобърне живота им, е твърде плашеща. Със сигурност обаче нищо не е случайно, не го забравяйте.

6. Направили сте някои грешки и вероятно ще правите още

Това обаче не е краят на света. Вместо да се притеснявате за всяко нещо, задавайте си следния въпрос: „Това ще бъде ли от значение след година?“. Ако отговорът е „не“, няма смисъл да прекарвате часове в тревога.

7. Не може да направите всички щастливи

Ако се опитвате да угодите на всички, има голям шанс по този начин всъщност да ощетявате самите себе си. Научете се да казвате „не“ и се съсредоточавайте върху нещата, които са важни за вас.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари