IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво се отличават креативните хора

10 март 2015 08 09

Характеристиките, за които малко хора се замислят

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Креативните хора понякога създават проблеми, превръщат се в маниаци и често са по-щури от обикновеното. Някои от тях може да познаете и по по-нетрадиционното тип „арт“ облекло. Казано накратко: креативните хора по дефиниция са различни.

За творческите личности смесването с останалите хора е пълната противоположност на креативността. Повечето креативни умове не са „луди“, а просто неразбрани – или поне по-голямата част от тях.

Ако самите вие сте в групата на креативните, ето кои са характеристиките, с които се отличавате от останалите и за които малко хора се замислят:

Креативните хора виждат света по различен начин от останалите

В същото време те са склонни да споделят това, което виждат и начина, по който го тълкуват с всички други хора. За креативните хора светът има повече смисъл, повече тънкости, по-голяма сложност и повече възможности, отколкото за обикновения човек. Те виждат света като място с неограничени възможности, които само чакат да бъдат преследвани.

Креативните хора често са интровертни и са склонни да бъдат самотници

Освен това те не харесват всички хора. Обичат да прекарват част от времето си сами, защото по този начин успяват да се съсредоточат върху мисленето и въображението си. Творческите личности имат нужда да се фокусират върху своята креативност. Разбира се, те могат да се радват на компанията на своите приятели, но страстта им към идеите също е много силна. Причината креативните хора често да имат предимство пред конкуренцията не е фактът, че те са по-умни, а че просто умеят да мислят „извън шаблона“.

Способностите на креативните хора не се използват както тези на другите хора

Често те не се справят толкова добре в училище/гимназията или колежа, тъй като предпочитат да работят и да създават нещо, вместо да се обучават. Креативните хора избягват обикновените работни места, защото не обичат монотонността. Дори да им се наложи да работят нещо подобно обаче, това е, само защото им се налага да го правят.

Креативните хора са по-емоционални

За тях животът е много по-шумен и по-ярък. И не, защото техните сетива са по-усилени, а защото обръщат по-голямо внимание на всеки детайл. Често творческите личности могат да бъдат затворени, но умът им всъщност е отворен за много повече от видимото на пръв поглед. Те обръщат внимание на по-малките неща, които у тях обаче предизвикват по-голяма емоционална реакция. За креативните личности светът има повече смисъл.

Креативните хора са мечтатели

А хората често не разбират достатъчно добре мечтателите. Те винаги мечтаят за промяна, за по-добър свят, по-добра реалност, по-добро бъдеще. Креативните хора могат да си представят невъзможното и често вярват, че всъщност всичко би могло да бъде осъществено. Те обичат да бъдат част от промените, които се случват. Понякога техните екстремни и чудати мисли плашат всички останали.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Цял живот се чудя, аз ли съм нещо сбръкана или просто съм изтеглила късата клечка в живота. се не успявам да се впиша, да завържа приятелства, да съм част от шумна забавляваща се група. А ако се хвана на работа колегите ме гледат странно, защото ги карам да работят, а на тях им се почива. И ето защо било така. Аз съм била креативна :) и саможива. Ето защо не ме разбират и ме гледат странно, когато разказвам за поредната си безумна идея и погледът ми блести, а те ми викат - за какво се занимаваш с тези простотии.Ужасно е да се живее така. Понякога идеите ми намират почва за развитие, но това си е една непрекъсната борба. Уморена съм да се блъскам като вода в бряг, както казваше една колежка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Щапаров Младши ( преди 9 години )
Текстът в предишния ми коментар е сгрешен за което се извинявам,но поради липса на опция "редактирай" дописвам вярното тук. А то е следното:Обидно е да се ползват не-Български думи като "креативен" в речника на Българските журналисти- човек би помислил,че умишлено се цели отучаване на четящата аудитория от Българския език и приучаването й към една безпардонна смесица от вносни но причиняващи гадене сурогати,напълно подходящи за циганизиращи се общества а не за хилядолетни като нашето!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ева ( преди 9 години )
Верен психологически профил. Креативните са неразбрани хора, които почти е невъзможно да си намерят половинките - една от причините да са самотници.Изключително чувствителни, за които времето е спряло - те са пресечните точки на миналото, настоящето и....вечността.Те са като маяци на човешкото общество, което би затънало в пагубната рутина на безумието.Често алтруисти, чийто дух прескача физически им възможности...и това е една от най-необикновените им чудатости.Виждали ли сте как неможещ човек да плува се хвърля да помогне на давещ се...е аз съм виждала. Видях как Бог помогна да се спасят на часа и двамата, да, защото Бог помага на любящите, прекрачващи себе си....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар