IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христос Воскресе!

12 април 2015 04 01

Днес честваме възкръсването на Исус Христос

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Великден е един от най-големите, скъпи и почитани празници на християните по целия свят. Желаем ви на този специален ден Христовата светлина да озари домовете ви и да стопли сърцата ви! Нека всички бъдем по-смирени, одухотворени и благодарни за това, което имаме.

Пожелаваме ви както природата се възражда през пролетния сезон, така да се възродят и вашите надежда и вяра за по-добър, по-удовлетворяващ и по-щастлив живот!

Отворете сърцата си за всички свои близки, подарете им усмивка и им посветете своето внимание и обич в празничните дни!

Днес честваме победата на Исус Христос над смъртта, а след това идва ред на Светлата седмица (дните след Възкресението), която трябва да донесе просветление за всички християни.

Според християнството на Великден се чества възкресението на Исус на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Традицията повелява на Възкресение Христово хората да ходят на църква и да палят свещ, която по-късно трябва да занесат в дома си.

Символите, свързани с днешния празник, са боядисаните яйца и козунаците. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на Агнеца Божий – Христос.

С така наречените „битки“ с яйца се проверява кой от семейството ще бъде здрав през цялата година. Смята се, че това ще бъде човекът, чието яйце остане цяло.

На днешния ден някои празнуват и своя имен ден. Това са хората с имена: Велико, Велика, Величка, Велислав, Велислава, Велин. Честит празник на всички именици и християни! Бъдете здрави и щастливи!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари