IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите опасности, родени от напредването на технологиите

20 април 2015 11 56

Човешкото общуване ще отмре

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Не е лесно да се предскаже бъдещето, но е факт, че за изминалите 50 години, светът изглежда съвсем различно най-вече заради подема и усъвършенстването на технологиите.

Така че не се знае дали след още 50 години няма да можем да пътуваме до Луната с нашите летящи коли.

Според много хора обаче, технологиите невинаги водят до подобрения в живота на човек. Като цяло има риск човечеството да пострада от напредъка на дигиталната ера.

Ето и какви са най-мрачните прогнози:

1. Пълна загуба на конфиденциалност

Според много хора това не е проблем, но според последните разкрития, редица нови смарт телевизори могат да записват живота на потребителите и да споделят тази информация с трети страни. Тоест, възможността нашият живот да бъде шпиониран става все по-малко научно-фантастична параноя. Много е възможно скоро да кажем сбогом на нашия личен живот и то завинаги.

2. Постоянна онлайн връзка с работното място

След няколко години можем с носталгия да си спомняме за стандартно работно време от понеделник до петък, от 9.00 до 17.00 часа. Очаква се след време работата съвсем да се натрапи в личния и семеен живот на хората. Все повече фирми вече искат от служителите си те да бъдат нонстоп достъпни и/или на линия. Това е прекалено дори и за хората от т. нар. порода работохолици.

3. Всички данни ще станат дигитални

Повечето малки деца не са виждали никога VHS касета, но знаят какво е флаш памет. Съвсем скоро всяка една информация ще се записва на цифров носител, а не на хартиен.

Тази тенденция е лоша и опасна, защото цифровите данни могат да се изтрият и заличат много по-лесно от тези, записани с молив или химикалка. Замислете се за снимката в дигитален формат и за снимката, извадена на хартия. Втората има много по-дълъг живот и не изисква презаписване. Може би един ден художниците ще рисуват с компютърната мишка, а не с четка?

4. Всичко ще бъде управлявано от машини

Напредъкът в технологиите не е чак толкова добър, тъй като машините вече вършат работата на хората, а пазарът на труда се свива все повече и повече. Фактът, че машините изместват хората като служители и работници, не е много оптимистичен. Може би след време ще има работа само за хората, които ремонтират и поддържат машините, които иначе са им отнели работата?

5. Смъртта на човешкото общуване

Една друга опасност от усъвършенстването на технологиите вече се наблюдава. Факт е, че с появата на социалните медии, хората станаха по-малко социални. Младите хора повече време „цъкат“ в телефоните и таблетите си, отколкото реално да разговарят с близките си. Човешкият разговор ще бъде заменен от текстови съобщения, които невинаги са по-добрата комуникация.

Снимка: amazing-buzz.com

6. Прекомерното разчитане на технологии.

Развитието на технологиите ни поставя в риск да станем прекалено зависими от тях и това да намали нашата интелигентност. Днес хората вече имат достъп до всякаква информация в интернет и нямат потребност да я помнят, защото винаги могат да я проверят. Все по-малко хора извършват прости математически задачи, без използването на калкулатор и т. н.

7. Увеличаване на заболяванията, свързани с технологиите

Според много учени има връзка между доста човешки заболявания и модерните технологии. Много данни показват, че употребата на мобилни телефони и Wi-Fi увеличава риска от рак. Освен това производството на различни технологични джаджи води до изразходването на природните ресурси, което води до замърсяване, а то също разболява хората.

Снимка: amazing-buzz.com

8. Изкуственият интелект ще ни завладее

Има един термин „сингулярност“, използван за описване на хипотезата, когато технологията става толкова напреднала, че коренно променя цивилизацията. Това може да е вариант изкуствения интелект да достигне ниво на суперинтелект и човешкият организъм да стане почти част от машината.

Професор Стивън Хокинг, Бил Гейтс, Елон Мъск, Клайв Синклер, много топ умове вече са предупреждавали за бъдещи опасности, свързани с неконтролирания напредък на изкуствения интелект. Това е реална заплаха за човешката раса, която не е само взета от сценарий на холивудски филм.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари