IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини защо не трябва да планирате живота си

22 април 2015 09 01

Понякога спонтанността е най-добрата гаранция за щастие

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Тенденцията в последните години е хората винаги да планират бъдещето си с години и дори десетилетия напред. Още от пубертета децата знаят в каква гимназия трябва да учат, после в какъв университет е добре да попаднат, за да могат да започнат един ден работа в някоя голяма, международна фирма.

Тези подрастващи, а и родителите им, дори не се замислят дали един ден работата в офис ще им харесва. Малко хора в днешно време дръзват да поемат риска и да НЕ планират бъдещето си. Може би това са само онези, които знаят, че ще наследят семейната професия или тези, които са просто мързеливи и не им се учи.

А всъщност планирането изобщо не е толкова наложително. Ето и пет причини защо трябва да живеете по-спонтанно:

1. Можете да откриете коя е вашата страст

Да приемем факта, че вашият мечтан живот не се стече точно като сценария в главата ви – тогава вие ще останете разочаровани. Ако нямате план, то вие ще бъдете свободни да изследвате всяка област в живота, която поискате. Когато решите да тръгнете по даден път, но го направите спонтанно, то значи това е вашата вътрешна страст, а не това, което някой друг е решил и планирал за вас (родителите ви, например).

2. Няма да се страхувате от провал

Ако вашето семейство иска да станете лекар и съответно ви готви за медицински университет, то вие ще се чувствате зле, ако се провалите на изпитите, особено ако медицината не ви е страст. Но, ако решите сами какво да правите, без чужд натиск, няма да изпитвате чак толкова голям страх от евентуален провал.

3. Няма шанс да започнете работа, която не харесвате

В днешно време хората са станали твърде загрижени за това да си намерят добре платена работа. Разбира се, това е необходимо, но не трябва да е определящо за целия ви живот. Ако спрете да мислите за пари, а помислите какво наистина ви се прави (дори професията да е зле платена) вие поне няма да започнете работа, която мразите. Важното е да откриете нещо, което ви прави щастливи всеки ден и именно него да превърнете в своя професия и ще видите, че все някога ще започнете да печелите добри пари от нея.

4. Ще разберете, че имате безкрайни възможности за бъдещето

Ако планирате живота си още в 20-те си години, то вие ограничавате вашето житейско пътуване от самото му начало. Разберете, че няма правилен, нито грешен път за вашето бъдеще и приемете неизвестното. Вие просто ще сте свободни да правите каквото си поискате, да се движите навсякъде, където ви се живее, да опитате нещата, които ви се иска да изпитате и т. н.

5. Вълнението ще бъде част от живота ви винаги

Разбира се, приемането на неизвестното и поемането на рискове не е за всеки човек. Хората от днешното общество са твърде приклещени в планове и графици и често забравят да бъдат спонтанни. Но истината е, че често най-добрите неща, които ни се случват, не са планирани. Затова ви съветваме да не бъдете толкова предпазливи и да започнете да живеете с мисълта, че имате само един живот и не си струва да тръгвате по безопасния, но скучен път, а точно обратното – да поемете по непознатата, но вълнуваща пътека.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

До Тройка ( преди 8 години )
и после смърт и съд -- Бог има винаги последната дума :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Trojka Ahilowa ( преди 9 години )
До Анонимен: Ej taka - образование, кариера, връзка, деца, инвестиции, пенсия...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Не виждам как изобщо живота може да бъде планиран, ама планирайте лошо няма...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
TRojka Ahilowa ( преди 9 години )
Пълни глупсоти за оптимизъм на лузърите : )
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар