IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 любопитни факта за ръкостискането

4 юни 2015 08 01

Те могат да ви помогнат в живота без дори да осъзнавате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

На ден се ръкувате поне по няколко пъти, но едва ли сте се замисляли какво точно се случва по време на този процес. Той не е просто форма на поздравяване, а зад него се крият много интересни неща.

Израелски учени например разкриха, че голяма част от мъжете помирисват ръката си в рамките на минута, след като са се ръкували с някого. „Хората не се усещат, че го правят. Всички ние излъчваме различни химикали чрез кожата си. И те се втриват в другия по време на ръкуване. Подсъзнателно мозъкът получава информация какво чувства другият – дали е нервен, щастлив – помирисвайки тези химикали“, обясни Идан Фрумин, един от авторите на изследването.

Ето и още няколко любопитни факта относно ръкуването:

Хората са започнали да се ръкуват, за да докажат, че не са въоръжени

Смята се, че в древността ръкуването е било начин двете страни да покажат мирните си намерения и да уверят другия, че не носят оръжия. Идеята е била на римляните, които често носели ками в ръкавите си.

Слабото ръкостискане може да провали кариерата ви

Кандидатите за работа, които имат здрав захват и силно ръкуване изглеждат по-надеждни, уверени, способни и решителни, се казва в изследване на Journal of Applied Psychology.

Ръкуването може да накара другите да ви харесват

Хората, които инициират ръкостискането при среща, са възприемани по-позитивно, тъй като създават усещането на неконфликтни и приятелски настроени.

Ръкуването с лява ръка може да бъде обидно

В много части на Азия и Средния Изток хората използват лявата си ръка, за да се бършат при нужда. Така че, ако ги пипате с нея при поздрав, за тях е сериозна обида.

Желателно е ръкостискането да продължи не повече от 2 секунди

Няма конкретен етикет за това колко време трябва да се ръкувате с някого, но допитване до мъжете във Великобритания показва, че според тях ръкуването трябва да продължи не повече от 2 секунди.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари