IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрете да саботирате себе си

20 юни 2015 13 13

Понякога вие може да бъдете най-големият си враг

Кадър от филма "The Great Gatsby"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "The Great Gatsby"; Снимка: outnow.ch

Има моменти в живота, в които си мислите, че сякаш всичко и всички са срещу вас. На крачка сте от това да постигнете целите си, но в последния момент нещо се изпречва на пътя ви и следва мощен провал.

Замисляли ли сте се, че вие самите можете да бъдете основна пречка по пътя към собствения си успех? Дори да не ви се вярва, понякога вие можете да бъдете най-големият си враг.

Ето и няколко съвета, с чиято помощ ще избегнете саботирането на самите себе си:

1. Идентифицирайте наличието на проблем

Отстъпете назад и се опитайте да обхванете с поглед по-голямата картина. Когато не можете да постигнете нещо, преценете дали наистина нямате тази възможност или вашите вътрешни борби и страхове ви пречат.

2. Спрете да се фокусирате върху негативното във всяка ситуация

Защото в живота нищо не е само черно или само бяло. Помислете за това. Ако е необходимо, вземете си почивка и си дайте време да осмислите нещата. След това почерпете вдъхновение, потърсете помощ и опитайте да оправите нещата. Никога не губете надежда и не спирайте да опитвате, докато не успеете.

3. Бъдете уверени в това кои сте и на какво сте способни

Да осъзнавате силните си страни е от ключово значение за постигането на успех. Ако има нужда, направете си списък с вашите положителни качества и го прочитайте всеки път, когато се появят някакви съмнения.

4. Не позволявайте страхът от провал да ви завладее

Провалът е нещо неприятно, няма спор. Никой не иска да се провали, но възможността това да се случи не трябва да бъде предпоставка да не се борите за своите желания. А и не забравяйте, че провалът е част от живота на всеки човек. Така че – измъкнете се от зоната си на комфорт и рискувайте.

5. Поемете контрол над живота си

Разбира се, вие не можете да контролирате много от нещата, които се случват, но едно със сигурност е във възможностите ви – да контролирате своите реакции. Не се подвеждайте, не обвинявайте другите за нещата, които не харесвате в живота си. Вие сте единственият човек, който може да направи промяната, от която се нуждаете.

6. Бъдете честни със себе си

Признайте, че изпитвате затруднения. Знайте, че това не е слабост и всеки от нас се е озовавал в подобна ситуация поне веднъж в живота си. Спрете да бягате от действителността, а се изправете срещу нея. Моментът, когато признаете, че имате проблем, е денят, в който ще започнете да го разрешавате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари