IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 изненадващи причини да се напивате по-бързо

5 януари 2016 15 40

Не винете само силния алкохол

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато човек не си мери чашката, може да изпадне в доста конфузни ситуации. Повечето хора са наясно какво количество алкохол им трябва, за да се напият, ала понякога изненадващо главата им се замайва от по-малко от предвидимото. Причините:

Смяна на часовата зона

При смяната на часовата зона циркадния ритъм на тялото се променя. Това означава, че мозъкът ви е леко объркан и дава различни сигнали на организма кога да е буден и кога в по-заспало състояние. В резултат на което метаболитните процеси в тялото се променят, а черният ви дроб усвоява алкохола по различен начин. Добрата новина е, че тялото ви бързо свиква с новото часово време и скоро започва да работи по него.

Настинка

Настинката, вирусите и грипът отслабват тялото и защитните му сили, което означава, че ако се разболявате, ще се напивате по-бързо. Освен това в подобни моменти тялото е дехидратирано, което пък позволява на спиртните напитки по-бавно да се разтварят в кръвта.

Пропускате тренировки

Мускулната тъкан съдържа вода, а алкохолът действа много по-бързо и по-трайно, ако тялото не е хидратирано.

Отслабване

Логично е, че колкото по-малко килограми тежите, толкова по-малко алкохол ви трябва, за да се напиете. Ако преди сте били 80 кг и сте усещали замайване след няколко чашки, то не се изненадвайте, че при 70 кг тегло ще се напивате от по-малко.

Минали сте 25 години

С възрастта метаболизмът ви се забавя, аналогично и усвояването на алкохола от тялото.

Недоспиване

Когато не сте се наспали, функциите на цялото тяло са забавени. То е изтощено и дори без алкохол реакциите му са по-некоординирани. Липсата на енергия помага на алкохола да завладее ума ви още по-бързо.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари