IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневните предизвикателства на жените

16 януари 2016 08 00

Пред каквито не са изправени мъжете

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Да бъдеш жена не е лесно, особено в нашето патриархално общество. Дамите ежедневно са изправени пред различни предизвикателства, през които мъжете имат щастието да не преминават. Просто не им се налага.

Жените традиционно получават по-ниски заплати, а са по-големи консуматори, те са подложени на уличен тормоз, трябва да се грижат за деца, съпруг, дом и кариера едновременно, а на всичкото отгоре да продължават да изглеждат добре и т. н.

Нека да разгледаме някои ежедневни препятствия, с които почти всички дами се сблъскват и в един момент дори спират да забелязват този факт:

1. Да се конкурират с други жени

Истината е, че жените още от малки момиченца се конкурират с индивидите от своя пол за чуждото (мъжкото) внимание, а когато пораснат се борят със своите конкурентки на работното си място. От тях се очаква да застават една срещу друга, дори това да не е в природата им.

2. Да пътуват сами вечер

Между уличен тормоз и реална заплаха от насилие има известна разлика, но е факт, че много жени са подложени на заплаха и тормоз всеки ден. Особено уязвими са тези, които излизат вечер сами или тези, които трябва да се прибират соло в тъмното. Много жени се страхуват да пътуват сами вечер, но нямат избор.

3. Да плащат повече за всичко при по-ниска заплата

Според много проучвания жените взимат по-малки заплати, а в същото време плащат „данък розово.“ Тоест, дамските продукти струват много повече, отколкото мъжките, а и жените са много по-големи консуматори, а разполагат с по-малко средства.

4. Да доказват, че имат различни интереси

Тъжната истина е, че жените цял живот трябва да се доказват в очите на обществото. Ако една жена е работохолик, то тя е възприемана за нехайна майка и лоша съпруга. Ако тя е твърде отдадена на семейството си, другите смятат, че тя е обикновена домакиня и т. н. Дамите редовно трябва да доказват, че имат различни интереси и че могат да бъдат успешни в различни поприща.

5. Да работят по време на месечното си неразположение

Това е безспорен факт – месечният цикъл е много лош, болезнен период за повечето жени, като за някои от тях е направо инвалидизиращ. Въпреки това, жените нямат право на отпуск по време на това неразположение, а от тях се очаква да си вършат работата (както и семейните задължения) сякаш нищо им няма.

6. Да изглеждат добре винаги

Жената може да е уморена или да е в лошо настроение, но от нея се очаква да изглежда добре и да излъчва щастие. Жените просто не трябва да са болни, неразположени, ядосани и т. н., защото от тях се очаква да бъдат физически привлекателни и усмихнати по всяко време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

123 ( преди 8 години )
От статията излиза, че хем искате РАВНОПОСТАВЕНОСТ НА ПОЛОВЕТЕ, АМА ИСКАТЕ И ДА СТЕ ДАМИ. Защо мъжете нямат проблеми , защото не искат да са жени. Скъпи дами просто бъдете себеси, нито един мъж няма да Ви осъди за това , но може да го чуете от "най-добрата си приятелка" или колежка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар