IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не могат да си позволят хората от средната класа?

12 февруари 2016 15 40

Не става въпрос за яхти и самолети, а за съвсем нормални неща

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Поради множество фактори, включително замразяването на заплатите и нарастването на разходите, средната класа започна да изчезва.

В днешно време хората са или богати, или бедни, а терминът „средна класа“ по-скоро описва категорията от хора, които разчитат на заплата всеки месец.

Ето и шест неща, които хората от средната класа не могат да си позволят, въпреки че те са съвсем нормални потребности:

1. За ваканции

Все по-малко хора от средната класа могат да отделят пари от бюджета си, за да използват платения си отпуск за мечтаната ваканция. Истината е, че все повече от работещите дори нямат стимул да напуснат офиса си и да си използват въпросния отпуск, именно защото знаят, че няма да могат да си позволят да заминат на почивка в свободното време, а ще трябва да го прекарат у дома.

2. За нов автомобил

Ясно е, че покупката на нов автомобил е непосилна за хората от средната класа, ако не се касае за покупка на изплащане. Проблемът е, че все по-често хората си купуват коли и нови, и употребявани на лизинг/кредит, но вноската по лизинга е между 20 и 40 % от месечния им доход, а времето на изплащане е минимум 3 години. Картината е още по-мрачна при покупката на жилище с ипотека, защото тогава човек се ощетява с голяма част от месечния си доход десетки години напред.

3. Спестявания в банката

Преди хората от средната класа можеха да отделят средства от месечния си доход, за да ги спестяват за бъдещето под формата на депозити (или под друга форма). Към днешна дата все по-малко от тези същите хора, могат да си позволят да спестят някакви пари „за черни дни“ и затова, когато им се наложи да направят някакъв по-голям страничен разход, те са принудени да теглят заеми от банковите институции.

4. За пенсия

Хората от средната класа дори нямат време да се замислят за годините си след пенсия и малка част от тях внасят средства в странични пенсионни фондове. Повечето хора в трудоспособна възраст просто се надяват да продължат да работят възможно най-дълго и то с добър капацитет и с прилична заплата. Те или не разсъждават за живота си като пенсионери, или пък избягват да правят планове за далечното бъдеще.

5. За медицински грижи

Медицинските грижи са основна необходимост, но за съжаление невинаги са достъпни дори за хората от т. нар. средна класа, които всеки месец си плащат медицински осигуровки. Здравеопазването в една голяма своя част изисква доплащания и самоучастие, които са извън възможностите на много хора, които работят на твърда заплата всеки месец. Същото може да се каже и за получаването на стоматологични грижи, които също идват скъпи на хората със средни доходи.

6. Да се откажат от заплата

Повечето хора от т. нар. средна класа не могат да си позволят да напуснат настоящата си работа, без да са си намерили друга. Пропуснатата заплата означава неплатени вноски по кредити, заеми и ипотеки, неплатени сметки за ток, вода и телевизия и др. Тоест, доброволният отказ от заплата си е абсолютно непосилен лукс.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

D. ( преди 8 години )
Ако се отказват от всички тези неща, то те не са средна класа!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
madame ( преди 8 години )
toito ( преди 8 години )
Така стоят нещата в САЩ и в западна Европа, НО НЕ И В БЪЛГАРИЯ!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар