IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се чувстваме неудобно, когато някой ни прави комплимент?

14 февруари 2016 15 30

3 причини за нашия смут

Зоуи Дешанел получава комплимент от Бил Мъри; Снимка: gettyimages.com

Зоуи Дешанел получава комплимент от Бил Мъри; Снимка: gettyimages.com

Наистина са малко хората, които могат да приемат комплименти със самочувствието, че те са абсолютно заслужени. Повечето хора ценят похвалите, но се смущават, когато ги получат твърде гръмко.

Особено жените, често се сблъскват с комплименти, които ги карат да се изчервяват от неудобство, да навеждат глава смутени с бързичко „благодаря“.

Според психолога Гейл Солтц, някои от възможните причини за този вкоренен навик да не приемаме похвалите с еуфория, а със свян, са следните:

1. Твърде съпричастни сме

Жените са по-съпричастният пол, казва д-р Солтц. За тях е по-характерно да се поставят на мястото на друг човек (било то сестра, приятел, съученик или колега) и да си представят, че вътрешната реакция на този човек за техния собствен успех е по-скоро ревност или чувство на неудовлетвореност от неговия живот. Тоест, дамите често смятат, че ласкателствата предизвикват завист и затова не могат да се зарадват на собствената си слава, от страх да не хвърлят сянка на другите. Но не е добра идея да се правите на скромен или да се подценявате, само за да накарате друг човек да се чувства по-добре. Завистта, така или иначе, съществува.

2. Не искаме да изглеждаме надути

Много хора са склонни да омаловажават своите постижения и да отбиват настрана вълната от похвали, защото не искат другите да ги смятат за надменни. В резултат на това, те все се чудят сами на себе си, защо не са достатъчно самоуверени. Те смятат, че проявата на самочувствие е вид арогантност, но в същото време страдат заради своята излишна скромност. Има голяма разлика между здравословното признаване на собствения успех и създаването на впечатление за такъв, без реално да го има. Ако смятате, че наистина имате някакви заслуги – кажете си, поискайте си похвала, това не е егоистично! Арогантно е да демонстрирате успех, който всъщност е ваша фантазия.

3. Страх ни е, че не заслужаваме похвалите

Някои хора са по-неуверени и все смятат, че не заслужават комплиментите. Те се страхуват, че не са постигнали кой знае какво и усещат чувство на вина заради похвалите. „Има хора, които смятат успехите си за щастлива случайност. Те се тревожат, че другите ще ги разобличат и ще разберат, че победата им е чист късмет“, казва Солтц.

Научете се да се радвате искрено на постиженията си и да приемате похвалите с отворени обятия – те подхранват вашето самочувствие и ви правят по-силни и способни. Следващият път, когато някой се опитва да ви поздрави за ваш успех, приемете похвалата, защото явно я заслужавате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари