IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психология на цветовете

26 април 2016 15 00

Как действат те на здравето и емоциите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Чувствате ли се по-енергични и леко раздразнени, когато сте в жълта стая? Това може да се дължи на факта, че жълтото дразни нервната система и повишава метаболизма. Вероятно не сте се замисляли за влиянието на цветовете върху вашата креативност, съзнание и тонус, но то е налице.

Куп научни изследвания доказват, че топлите цветове (жълто, оранжево, червено) носят усещане за комфорт и топлина. Студените цветове като синьо, зелено, лилаво и розово са свързвани със спокойствие и известна тъга. А неутралните черно, бяло и бежово помагат за концентрацията и повишават работоспособността.

Психологията на цветовете не е за подценяване, тъй като те имат огромна сила и дори влияят на функционирането на човешките органи. Ето и какво трябва да знаете:

Червено

Това е най-емоционалният и интензивен цвят. Той повишава сърдечния ритъм и дава енергия. Червеното е цветът на любовта, комфорта, топлината и гнева.

Оранжево

Оранжевото символизира енергия, жизненост, вълнение, приключение и добро здраве. Жълтото Стимулира метаболизма и обостря нервната система. Свързва се с усещане за радост и еуфория.

Зелено

Този цвят редуцира стреса и често е асоцииран с чувството за безопасност. Носи усещане за хармония, спокойствие и свежест.

Синьо

Символизира лоялност, дълбочина и стабилност. Забавя метаболизма и се твърди, че потиска апетита.

Лилаво

Мистериозен и духовен цвят, който повишава креативността. Символизира богатство, аристократизъм, както и мъдрост и амбиция.

Розово

Най-романтичният цвят. В бледите си нюанси действа отпускащо. Асоцииран е с младостта и невинността.

Кафяво

Носи усещане за комфорт и безопасност. Свързван е с природа. Кафявото събужда и чувството за тъга и изолация.

Черно

Черното излъчва сила и авторитет. В модния свят е предпочитан като цветът, който ни кара да изглеждаме по-стройни. Асоцииран е с лукс, власт и контрол.

Бяло

Символизира чистота, невинност и носи усещане за известна стерилност. Предпочитан е в облеклото и обкръжението от успелите хора.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари