IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 социални умения, които ще ви направят по-харесвани

4 май 2016 15 40

Невербалната комуникация и няколко думи са достатъчни да променят отношението на другите към вас

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Повечето хора тайно копнеят да бъдат харесвани от всички и се стараят всячески да го постигнат.

При някои се получава съвсем натурално, защото притежават харизма и с тях се общува лесно. Други обаче удрят на камък и така и не разбират защо.

Да бъдете харесвани е сила, изцяло във вашите ръце. Понякога е достатъчно да промените съвсем малко поведението си и да развиете конкретни социални умения и резултатът няма да закъснее.

Ето и какво ще ви помогне в тази насока:

1. Правете контакт с очи. Това показва уважение към другия и му говори, че вие следите разговора и сте заинтересуван от това, което иска да каже. Всеки иска да бъде чут.

2. Дръжте смартфона си в джоба. Много е дразнещо, когато общувате с човек, а той постоянно зяпа в дисплея си и цъка из мобилното си устройство. Ако искате другите да търсят компанията ви, трябва да им покажете, че вие сте на 100% отдадени на общуването помежду ви.

3. Обръщайте се към хората с тяхното име. Това винаги прави добро впечатление и показва, че вие сте забелязали и запомнили човека. Той ще се почувства важен и с радост ще разговаря с вас.

4. Усмихвайте се. Усмивката автоматично ви прави по-дружелюбни и отворени към другите. Тя е индиректна покана за общуване и кара другия да се отпусне по-лесно.

5. Не пропускайте здрависването. Отново това е знак на уважение, признание и лично отношение.

6. Слушайте повече, отколкото говорите. Никой не обича многознайковците, които фокусират разговора около себе си. Изслушвайте другите и се включете в разговора, когато са приключили разказа си с адекватни въпроси или предложения, които да им покажат, че сте следили темата.

7. Правете комплименти. Те веднага грабват вниманието на другия и го ласкаят. В резултат той става по-отворен и приветлив към вас. Все пак внимавайте да не преиграете, защото това се усеща и има обратен ефект.

8. Научете се да приемате комплименти. Едно простичко „Благодаря“ и усмивка след това са напълно достатъчни да покажат на човека срещу вас, че вие оценявате мнението му за вас.

9. Ако някой е прекъснат по време на разговора, помолете го после да продължи. Адски дразнещо е да те прекъсват, когато разказваш нещо и подобна ситуация често може да „убие“ настроението и разказа на говорещия. Ако обаче след това го помолите да продължи, той ще остане поласкан и заинтригуван от факта, че вие сте запомнили историята му и сте забелязали, че тя е недовършена. Той с готовност ще ви доразкаже всичко и то специално за вас.

10. Не се оплаквайте. Вечно мрънкащите хора пропъждат останалите без усилие. Никой не иска да го засипват с чужди проблеми и негативизъм, така че ако искате да бъдете харесвани, откажете се от този тип поведение.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари