IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 изненадващи причини да се окажете разорени

7 септември 2016 06 20

Настроението и времето влияят на желанието ни за пазаруване

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Вече сте чували, че не е хубаво да купувате храна на празен стомах, защото гладът ви кара да харчите повече пари за не особено здравословни неща. Оказва се, че желанието за пазаруване зависи от различни фактори, някои от които наистина ще ви изненадат и може сериозно да се отразят на месечния ви бюджет. Ето и кои са те:

1. Разхвърляна стая

Разхвърляната стая ви кара да се чувствате така, сякаш нямате контрол върху ситуацията. Освен това трудно може да намерите вещите си и вместо да ги търсите импулсивно, решавате да ги замените с нови, твърди изследване, публикувано в сп. Journal of Consumer Research.

2. Тъжни сте

Ако се чувствате тъжни, сте по-склонни да излезете на шопинг. Новите покупки ще повдигнат самочувствието ви, но и е възможно скоро да ви разорят, особено ако сте в депресия, пише сп. Psychological Science.

3. Навън е слънчево

Малко слънце може да повлияе на настроението ви и да разпали желанието за покупки, казват изследователи от Канада. Колкото по-слънчево е навън, толкова по-щедри сте в магазините.

4. Пазарувате сами

Хората са склонни да развиват „емоционална зависимост“ към любимите си магазини. По тази причина те харчат повече пари, когато се озоват в тях сами. Ако обаче са с приятел, тази зависимост изчезва.

5. Прекарвате много време във Facebook

Учени от университета в Питсбърг, Колумбия, твърдят, че хората пазаруват повече, веднага след като са имали известен престой във Facebook.



Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари