IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини смартфоните да ни правят по-мързеливи

15 април 2017 13 15

Спрете да разчитате за помощ само на технологиите, напрегнете мозъка си

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Колко зависими сте от телефона си? А до каква степен разчитате на него да мисли вместо вас? Скорошно изследване разкрива, че хората, които са по-малко аналитични, използват смартфоните си да „мислят“ вместо тях. Това обаче има трайни последици върху мозъка и паметта и на практика ни прави много мързеливи. Ето и причините:

GPS кара паметта да закърнява

Неврологът Вероника Бобот е направила проучване с колегите си, като заедно установили, че системите за глобално позициониране намаляват хипокампуса (частта от мозъка, която отговаря за паметта).

Логично – ако винаги имате устройство, което да ви казва къде отивате и къде се намирате, вие губите ориентация и усещане за околния свят. Светофари, знаци, забележителности – това са все ориентири, които помагат за запомняне на посоки, маршрути.

Намаляват полифункционалността ни

Проучване на университета Станфорд показва, че ползващите смартфони хора, започват да делегират „доверие“ на мобилните устройства и губят способността си да правят няколко неща едновременно.

Те правят всичко вместо нас

Постоянно се създават нови и нови app-ове, които трябва да улеснят живота ни. Повечето може и да са практични, но водят до едно автоматизиране, заемане на евентуални работни места и липса на контакт между хората.

Водят до затъпяване

Човек вече не желае да мисли, защото има... Google. Достатъчно е да напише ключови думи за каквото го интересува и получава решение.

И до „отчуждаване“

През почти целия ден сме във Вайбър, Фейсбук, Инстаграм. По-лесно е да си пишем, отколкото да си говорим или да се виждаме. Освен това вече може да правим милиони неща онлайн, без да е необходим личен контакт – плащане на сметки, пазаруване и т. н., което води до отчуждаване, загуба на комуникативни умения и изолация.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари