IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спечелите доверие бързо

14 април 2017 08 00

Ако хората ви вярват, пред вас няма да има затворени врати!

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Доверието е по-ценно от страстта, симпатията, привличането. То ви отваря безкрайно много врати, особено в кариерен план. Доверието обаче се гради и печели много трудно, а след това трябват и усилия, за да бъде запазено... поне така казват. Истината е, че може да бъде спечелено една идея по-лесно, ако приложите следните „трикове“:

1. Покажете автентичната си усмивка

Десетки изследвания показват, че искрената усмивка, тази която набръчква кожата около очите ви, индикира на останалите, че сте надежден човек, достоен за доверие. Усмивката носи и усещане за дружелюбност и позитивизъм, които карат околните да „свалят гарда“ и да се отпуснат.

2. Копирайте комуникативния стил на другите

Огледалното поведение е мощно средство за печелене на доверие. То създава усещането, че с другия си приличате и подсъзнателно го кара да ви приеме като близък, именно заради този сходен стил на говорене и действие. Вероятно сте чували израза „Той/тя е от нашата кръвна група“, бъдете от ТЯХНАТА кръвна група.

3. Следете внимателно човека срещу вас

Слушайте и реагирайте на думите му, Демонстрирайте емпатия, влезте в положението му. Той ще оцени дълбоко, че вие наистина внимавате в разговора и се вълнувате от състоянието му и нещата, които има да каже, което пък ще го накара да ви се довери по-спокойно и без много да му мисли. На практика, ако вие реагирате адекватно по време на общуването, ще го накарате да се чувства специален.

4. Покажете уязвимост

Хората се доверяват на други хора. А за да ви припознаят като човек, трябва да проявите човешки черти като уязвимост. Тя провокира гама емоции и чувства и у другия човек (състрадание, симпатия, желание за помощ, за закрила), които го карат да не ви приема като заплаха и да се отвори към вас.

5. Дръжте на думата си

Без значение какви трикове прилагате, вие трябва да бъдете човек достоен за доверие, за да го получите. Казано с други думи, не може да говорите едно, а после да правите съвсем друго и то показно. Още след първата подобна издънка и най-бялата усмивка или големи сълзи няма да ви помогнат да си намерите приятели и съмишленици.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари