IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрият начин да оцелеете след тежка безсънна нощ

28 юли 2017 07 40

Следвайте тези прости правила

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Не всяка вечер може да спите като бебе. Има нощи, в които сънят не идва, бебето плаче, вие си казвате: „Само още един епизод“ от любимия сериал..., а работата не чака никого и сутринта трябва да станете и още по-лошо да бъдете в пълна кондиция.

За съжаление, некачественият сън води единствено до постоянна умора, липса на концентрация, лошо настроение и нулева търпимост към всички и всичко на другия ден. И все пак вие сте професионалист и близките ви не трябва да страдат, че не сте се наспали нормално. Затова вижте как да се справите с тази ситуация.

7: 00

Прекарайте няколко минути в леглото, за да си съберете мислите, съветва д-р Джейсън Онг, психолог и експерт в областта на съня от университета Нортуестърн.

7:05

Поиграйте на някоя компютърна игра за 10 минути. Синята светлина от екрана подсказва на мозъка ви да спре да произвежда хормона на съня мелатонин.

7:15

Боли ви гърбът? Лошият сън веднага се отразява и на тялото ви. Седнете на пода и опънете краката си. Опитайте се да докоснете пръстите на краката си като държите гърба изправен.

7:30

Правете секс, той ще повиши нивата на серотонин (хормонът на щастието) в тялото ви.

8:30

Направете си яйца с пикантен сос. Протеините са храна за мозъка, а пикантната храна прекъсва сигналите за сън, които той праща.

9:05

Изберете трите най-важни задачи и оставете другото на заден план. Днес и без това няма да може да свършите много.

10:00

Всеки път, когато темпераментът ви заплаши да се надигне заради поредното раздразнение в офиса, вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. Днес настроението ви ще е като влакче на ужасите, не му позволявайте да ви контролира.

Обяд

Използвайте обедната почивка да направите нещо, което наистина обичате. Ще се почувствате по-енергизирани, се казва в изследването, направено от Онг.

15:00

Копнеете за захар? В изследване, публикувано в сп. Sleep Health се казва, че хората, които спят не повече от 5 часа, консумират с 21 % повече захар от останалите. Вие опитомете глада с парче плод или тъмен шоколад.

16:00

Поставете зърна от кафе в шкафа си. Помиришете ги и те веднага ще ви разсънят.

19:00

Половинката ви иска да посетите родителите ѝ, откажете ѝ. Когато не сте се наспали, шансът да влезете в спор и да сте по-груби е по-голям.

21:00

Зарежете телефона и компютъра. Светлината от дисплея ще ви попречи да се отпуснете и да заспите.

21:30

Гладни ли сте? Не, просто сте уморени. Не посягайте към сладкото, а по-скоро хапнете малко йогурт, ако наистина изпитвате глад.

23:00

Отправете се към леглото, само ако наистина ви се спи. За да повишите шанса за дълбок и спокоен сън, пригодете обстановката – тъмно и не много топло. Вземете си и книга, тя ще ви помогне да заспите.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари