IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 неща, които не знаете за емоциите

15 юли 2017 15 15

Разберете ги, за да ги овладеете

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Какво знаете за емоциите? Психолози и невролози прекарват доста време в изучаването им през последните 10 години и са открили много интересни неща, като например:

Емоциите се различават в различните краища на света

Гневът, страхът и тъгата изглеждат като универсални емоции, но в различните държави имат по няколко вариации. В немския език се различават три различни типа гняв, докато китайският мандарин има цели 5 думи за изразяване на различните видове на тази емоция.

Мъжете и жените са еднакво емоционални

Стереотипът определя жените като по-емоционалния пол. Изследване на емоциите и на двата пола в рамките на един ден обаче показва, че те са едни и същи. Дамите просто ги изживяват видимо, докато господата са по-прикрити.

Емоциите не са реакция на мозъка

Дълго време учените смятаха, че емоциите са реакция на мозъка, в който се анализира информацията, постъпила от сетивата, като в резултат на това имаме учестено дишане, ускорено кръвообращение и т.н. Ново изследване обаче показва, че нещата не се случват съвсем така. На мозъка му е необходимо много време, за да предвиди какво ще се случи, за да запази здравето и живота на човек. И някъде между бурята от предположения и прогнози се зараждат емоциите. Това се случва много бързо и затова изглеждат като реакция на някакво действие.

Емоциите са свързани с психическото здраве по интересен начин

Изследвания показват, че хората, които са емоционално интелигентни, ходят по-рядко на лекар, взимат по-рядко лекарства и лежат по-малко в болница.

Бебетата не се раждат с емоции

Новородените определено правят разлика между приятно и неприятно, спокойно и активно, но изследвания показват, че при раждането те нямат емоции като страх и изненада. Формират се по-късно.

Емоционално-интелигентните деца се справят по-добре в училище

В едно изследване на университета в Иейл учениците са били обучавани да разширяват знанията си като използват емоционални думи в продължение на двадесет до тридесет минути на седмица. Резултатите са подобрено социално поведение и академични успехи.

Емоционалните думи помагат за контролиране на емоциите

Научете възможно повече думи, които описват емоции. Колкото повече думи знаете, толкова повече емоции ще създаде мозъкът ви, така че ще имате повече опции да изпитате „правилната“ емоция в определена ситуация.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари