IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разпознаете лъжеца за секунди

8 октомври 2017 10 45

Дори да е много убедителен на думи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Никой не обича да бъде лъган и ето, че ние лъжем постоянно... всеки ден за дребни или по-значителни неща. Според Джеймс Патерсън – автор на книгата „Денят, в който Америка призна истината“ – 91 % от американците лъжат в работата и у дома.

Изненадани ли сте? Вероятно не. Повечето хора не лъжат от егоистични мотиви, а за да спасят нечии чувства. И все пак лъжата си е лъжа. Ако не искате да бъдете лъгани без значение от причината, трябва да се научите да разпознавате лъжеца.

Не търсете знаците в думите. Тези хора умеят много добре да убеждават и трудно ще установите веднага дали казват истината или не. Но езикът на тялото не лъже!

Лъжците се усмихват по-малко, когато лъжат

Това твърди Пол Екман в свое изследване. Когато лъжат, особено мъжете не се усмихват. Или ако го правят, си личи, че не е искрено – хилят се често и по-дълго от необходимото.

Почесват се по врата, когато са нервни

Най-често това е непосредствено под ухото. Според проучванията най-често го правят със средния пръст на по-активната си ръка. Това е израз на съмнение, неувереност и несигурност – черти, които се появяват, особено когато някой лъже.

Докосват си лицето често

Поставянето на ръка на лицето е сред най-честите признаци на измама. Това обаче невинаги показва очевидно лъжа. Може просто да подсказва, че човекът е объркан или уморен.

Пипат си носа

Всички сме запознати с ефекта Пинокио. Само че носът ни не се удължава, докато лъжем, а се разширява, твърдят учени от фондация Smell and Taste Treatment в Чикаго. Това е вследствие на химикали, които се освобождават и имат такъв ефект върху носа.

Опъват си яката

Класически знак – мъжете с риза често опъват яката си и я разширяват около врата си, когато лъжат. Когато човек лъже, вратът започва леко да го сърби. Увеличава се и потенето, което провокира почесване.

Почесват си окото

Този навик идва от детството. Децата често си търкат очите, когато не искат да гледат нещо. Възрастните го правят, когато не искат да гледат някого, когото лъжат. Това е реакция на мозъка, за да се справи с напрежението, че мами друго същество, като просто го изведе от полезрението си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари