IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо нямате приятели?

24 ноември 2017 15 30

Причината може би е във вас

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Намирането и създаването на приятелства в зрелостта не е същото като в детството на площадката пред блока. Сега трябва да полагате много повече усилия и то в дълготраен план.

Без приятели човек води доста самотен живот. И ако по някаква причина вие не можете да задържите в живота си качествени хора, може би трябва да потърсите причината в себе си.

1. Постоянно се оплаквате

Ако постоянно засипвате хората наоколо с проблемите си, не се изненадвайте, че те не желаят компанията ви. Мрънкането отблъсква. Опитайте се да развиете по-позитивна гледна точка за настоящето и бъдещето и търсете по-интересни теми за диалог.

2. Зарязвате приятелите си, когато сте във връзка

В случай, че нямате време за никого, когато сте във връзка, не очаквайте от приятелите ви да седят и да чакат да им се оплаквате за поредната раздяла, когато се случи. Приятелите са като половинката – те са с вас в добро и лошо и не се съобразяват с това кой е в живота ви и кой не.

3. Вие сте егоисти

Егоизмът е поредната причина, поради която може да страдате от липса на приятели. Приятелството е реципрочност. Не можете просто да взимате от хората – време, внимание, пари, идеи и т. н. Трябва и вие да им давате нещо.

4. Прекалено драматична личност сте

Хората не обичат драма. Ако правите от мухата слон във всяка ситуация, ще бъдете избягвани от останалите като „усложнение“, от което те нямат нужда.

5. Мерите всичко

Натякването кой какво е направил и на кого е ред за еди-какво си е дребнаво и няма място в едно искрено приятелство.

6. Ревнувате

Не сте в гимназията, когато още си броите приятелите и имате собственически чувства към тях. Той/тя не ви е гадже, не е ваша собственост! Не го забравяйте и не правете сцени на ревност, когато той/тя отложи срещата ви заради друг човек или е зает/а, когато вие искате да прекарате време с него/нея. За всички има място и време.

7. Клюкарите

Едно е да се отдадете на развлекателни клюки с приятели, друго е да клюкарите зад гърба им. Второто дори да не е злобно, граничи със злословене. И ако веднъж ви излезе име, че говорите зад гърба на останалите, те няма да искат да бъдат във вашето обкръжение.

8. Манипулирате и принизявате другите

И пак не сме в училище, така че не става въпрос за открити обиди. Възрастните са много изобретателни в това да вменяват чувство за вина, да приписват грешките на другия и да го държат отговорен, дори да не е. Може би сте майстори в това, но може би са ви разконспирирали и близките ви вече не искат да се потискат, когато за пореден път ги посочите с пръст.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари