IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Точков масаж за спокойствие - втора част

9 септември 2009 09 38

Или как сами може да масажирате различни точки от ръцете си, за да се чувствате свежи и здрави

Всяка точка се масажира по 10 секунди. Лесно. Снимка:Dreamstime

Всяка точка се масажира по 10 секунди. Лесно. Снимка:Dreamstime

Има много начини да се освободиш от стреса в живота си, но като че ли най-приятен ще си остане масажът във всички негови разновидности.

Миналата седмица ви разкрихме тайната на зоновата терапия (или точковият масаж) с обещанието да ви научим как точно се осъществява.

Разбира се, информацията, която ви даваме, е въвеждаща, а ако искате да задълбочите знанията си, спокойно може да потърсите помощта на професионалист.

Тази терапия може да се прилага и върху лицето и стъпалата, но ние  ще ви "покажем"  как точно да масажирате ръцете си. По-лесно е и може да го правите дори в офиса.

Всъщност същността на масажа е натискането на различни точки съответно на пръстите и дланта.

Приятно е и, както стана ясно, може да си го правите и сами. Ако пък има с кой да си разменяте удоволствието от терапията - прекрасно.

Набързо ви казваме някои от важните точки на ръцете и на кои части от тялото отговарят, като това са и точките, които трябва да масажирате с натискане средно по 10 секунди всяка.

В центъра на дланта са разположени отгоре надолу точките на централните нерви, надбъбречната жлеза и бъбреците, а в началото на китката - право черво, седалищен нерв и яйчник/простата. По върховете на пръстите (съответно от малкия към палеца) - ухо, ухо, око, око, епифиза.

По продължението на пръстите в същия ред са разположени точките на ушните и очните нерви, по дължината на палеца от вътрешната страна - на главния синус, от външната страна - на гръбначния стълб, а в основата му - на гърлото. От вътрешната страна на палеца към китката (т.е. под точката на гърлото) - тези на стомаха, щитовидната жлеза, панкреаса и пикочния мехур.

Точките на лявата и дясната ръка са почти едни и същи, със следните различия - по продължението на малкия пръст към китката на дясната ръка се намира точката на възходящата част на дебелото черво, а на лявата - на низходящата.

Има още няколко точки, но ако продължим с тези обяснения, съвсем ще се почувстваме като в час по биология.

И нали запомнихте - с пресиращ масаж по 10 секунди върху всяка точка.

КоментариКоментари