IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо да изберем мебели от масив?

30 април 2016 12 30

По-красиви и по-надеждни, но скъпи

Снимка: Creative Ideas

Снимка: Creative Ideas

Какво ли не произведе мебелният пазар – пластмаси, ПДЧ, МДФ и разни други странни абревиатури, напоени със синтетични смоли. Не че не са красиви, но не могат да се мерят с масивното дърво. То е истинско. Шарките му носят със себе си уникална естетика на природата, която никой принтер не може да отпечата, камо ли да пресъздаде.

Да, скъпо е, но си струва.

Неслучайно дървените мебели са признак на класа. Може би камъкът е единственият друг материал в интериорния дизайн, който ще остане вечен за аристокрацията. И двата подлежат на изкусно моделиране, но докато единият е по-манипулируем, другият ще си остане една разноцветна подова настилка. Досещате се – трудно е да се направи гардероб от мрамор, пък ще бъде и тежко.

Кои са предимствата на мебелите от масив?

1. От дърво може да се изработи всичко

Той се стругова, рендосва, резбова и огъва. А една дърворезба не може да се реализира върху парче ПДЧ – то ще се разпадне. Представяте ли си гардероба от снимката, изработен от друг материал? Няма как, нали?

2. Дървото не е вредно

Употребата на синтетични смоли и лепила предполага опасност, въпреки малкия шанс от реална последица за потребителя.

3. Просто е прекрасно

Текстурата на дървото често се възпроизвежда поради изяществото си. Линиите на времето, разкриващи възрастта на растението, са чаровният мотив, който прави материала толкова търсен. Поради тази причина някои производители предлагат ПДЧ с естествен фурнир, но той не може да замести истинското. Все едно някой да предпочете дама с грим пред естествената красота.

4. Връзва се с всичко

Дървото влиза в комбинации с метали, тъкани, мазилки, стъкло и др. Няма стил, който да се е лишил от него, защото палитрата му е толкова разнообразна, че има по нещо за всеки. Кой каквото обича – чам, орех, череша, махагон, бреза, тик, палисандър и т. н.

Има ли недостатъци?

1. Дървото е ранимо

Както всичко прекрасно на този свят, дървото също може да бъде наранявано от най-малкото нещо. Лесно се драска, а един удар с метален предмет може да унищожи прекрасния облик на мебелите от масив. Тук синтетиката води, тя е устойчива на агресия.

2. Водата е едно много бивше гадже

А когато отново се съберат, дървото (ако не е добре импрегнирано) се подува от яд. Но не се тревожете, майсторите са се погрижили това да не се случи. Единственото нещо в течно състояние, което може да навреди на прекрасната кухня от масив, е ацетонът и разредителят за лак.

За кои стилове е подходящ?

Няма поле в интериорния дизайн, в което масивното дърво да не се включи подобаващо. Най-разпространено е в класическите стилове, както и в модерния сега винтидж. Все пак шевната машина на баба, която ползваме като поставка за телевизора, е от масив. Освен това най-добрите старинни кухни не могат да минат без подкрепата на природата.

В съвременния стил дървото намира приложение за много любопитни импровизации. Например умивалник от дърво. То разбира се е добре импрегнирано, за да не бъде унищожено от деструктивната сила на водата. Освен в санитарните възли на модерния стил, дървото се среща във всекидневната, кухнята и антрето.

В индустриалния стил масивът се включва по-неглижирано под формата на дюшеме или декоративна кофражна конструкция.

Разгледайте мебели от масив в нашата галерия

Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари