IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвътре: Самолет за богаташи

28 април 2016 14 50

Какво е да се возиш в частен самолет за 53 млн. долара?

Снимка: architectualdigest

Снимка: architectualdigest

Да влезеш в салона на бизнес самолета Embraer Lineage 1000E определено е запомнящо се преживяване. Струващ скромните 53 млн. долара, този симпатичен джет може да предложи нещо повече от комфорт. Embraer е за най-успелите и най-екстравагантните.

Самолетът е разработен със 74,3 кв./м площ за пасажери, която е достатъчна направо за ежедневно ползване. Живот във въздуха, снабден с удобно предверие, кухненски бокс, трапезария, тоалетна, всекидневна и спалня с баня. И всичко това се движи със скорост от 900 км/ч.

Ще се изненадате, когато разберете, че към производствения отдел на Embraer неотдавна постъпило необикновено предложение. Вицепрезидентът на компанията разказва, че техен виден клиент поискал самолетът му да бъде уникален.

„Помолиха ме да добавя камина в интериора на самолета“, разказва Джей Биивър, но това било нещо немислимо от страна на сигурността на полета. Е, нека видим какво представлява тази невероятна птица от метал, когато милионерите не се опитват зорлем да я запалят.

В предверието на самолета ни посреща удобно канапе, което е предназначено за екипажа от 2-ма пилоти и една стюардеса, които се грижат за комфорта на пътниците. Максималният капацитет на пасажерите е 19 души.

След предверието влизаме в кухненския бокс. Той е снабден с всички необходими уреди – фурна, хладилник, кафеварка. Има дори и умивалник. Вдясно е изградена ниша с 12 чекмеджета, в които да се съхранява кристалната посуда и сребърните прибори. Материалите, от които са изработени мебелите, са много специални. В авиационните среди съществува поверието, че 1 грам товар по време на експлоатация е равен на 1 грам злато. Поради тази причина всички материали трябва да са възможно най-леки.

Но докато в по-масовите самолети дървото се имитира, тук се използва масив. Той значително увеличава теглото на самолета, съответно и разхода на гориво, но който може да си позволи 53 млн. долара за транспортно средство, ще намери няколко хиляди да си плати курса.

Напускайки кулинарния кът, попадаме в малко „буферно“ помещение, което става както за кратки срещи, така и за ползване от екипажа. „Наздраве!“, докато самолетът е на автопилот.

Между последното помещение и всекидневния салон се намира малката тоалетна, разположена на малко повече от 1 кв./м. Пространството е точно колкото човек да си свърши работата.

Всекидневният салон е най-голямото помещение в самолета. В него има 10 кожени седалки и едно голямо плюшено канапе, предназначено за двама души. Пред него е ситуиран един от мониторите, който да разнообразява полета с филми и забавни програми. Общо 22 прозорчета пропускат светлината отвън, но ако блести твърде много, автоматична система ще спусне перденцата. Цветовете в интериора са по предпочитания на клиента, но тези, които производителят е задал по подразбиране, са в сиво-бежово топла гама.

Производителите на Embraer са разработили специален фюзелаж, който включва и прозорци по тавана на всекидневния салон. Но те се плащат допълнително.

След голямото помещение следват покоите. Те включват двойна спалня, чиято лява част е плътно допряна до корпуса на летателния апарат. В малката стаичка са монтирани още – малък трикрилен гардероб, монитор и голямо количество шкафчета и чекмеджета за дребни вещи. Преди да влезе под душа, собственикът на металната птица може да се огледа в двуметровото си огледало. А вътре в санитарното помещение откриваме модернистична комбинация от технически камък в цвят бяло, импрегниран махагон и керамична мозайка под душа.

Вижте това бижу във въздуха в галерията ни

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари