IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За продан: Последната къща на прочутия арх. Франк Лойд Райд

12 август 2016 10 20

Проектирана е 1958 г., година преди да почине

Снимка: curbed.com

Снимка: curbed.com

Франк Лойд Райд е името, с което героят на незабравимия Тодор Колев от „Опасен чар” често се шегуваше. Но не оставайте с грешно впечатление, Франк Лойд Райд е истинска историческа личност – един от най-видните архитекти, интериорни дизайнери на САЩ. Починал е през 1959 г. на 91-годишна възраст, а за това време е успял да създаде 1100 проекта на сгради - къщи, офиси, църкви, училища, мостове, музеи и др.

Покрай 149-тата годишнина от рождението му бе огласена една любопитна продажба.

Изключително рядка къща, проектирана от Франк Лойд, в Минеаполис, щата Минесота. Къщата се продава от първите собственици. Всичко е оставено така, както Лойд го е създал.

Общата жилищна площ включва очарователна всекидневна, кухня, 3 спални и 2 бани и уникална социална стая. Всичко това е разгърнато на 250 кв. м. 

Проектът за къщата стартира през 1958 г. Всъщност това е последната къща на Франк Лойд Райд, година преди да почине. За двете си години строеж невероятната модернистична постройка е издигната до комин и напълно обзаведена. 

„Влизането в къщата е като да прекрачиш прага с машина на времето”, пише Лурен Ро от curbed.com. Постройката е съхранила автентичния си дух. Тя е издигната върху малко хълмче в средата на парцел от 162 декара. Тя е като малък оазис в натуралистичната зелена пустош. До нея води само една улица, задънена в абстрактния подход към навеса за автомобили.

Къщата е облицована с декоративни тухли, те са основният художествен елемент тук. Използвани са както за екстериора, така и за интериора. Отвън са комбинирани с паваж и зеленина, вътре с дърво и удивителни мебели.

Най-голямата стая комбинира по предназначение всекидневна, антре и трапезария. Тя разполага със сериозно въздушно пространство и високи стени - над 3 метра. Последните са пронизани с множество панорамни прозорци, даващи възможност за поглед над зеленината. Мебелировката е семпла, чаровна и функционална. А камината е малкия акцент, добавящ уютен характер на този абстрактен разкош. 

Мечтата на всяка домакиня е кухнята ѝ да може да задоволи всичките кулинарни нужди, най-вече от гледище на пространството и ел. уредите. Всичко това, че и още. Единственото, което видимо е остаряло тук, са фурнирите на дървената мебел. Този светъл дъб отдавна не е на мода. Въпреки това кухнята не отстъпва по позитиви на организацията си: два къта – един за готвене, друг за миене на съдове, две вградени фурни в стената, издигната маса с бар столове.

Интересно е как се стига до трите спални. Проход от кухнята ви вкарва в многометров тунел, по чиято лява страна ще откриете огромен гардероб.

Спалните те приканят да подложиш глава. В тях е топло и сънливо, интериорът съчетава дървена ламперия и тухлен зид. Най-интересната приумица на Франк Лойд Райд е социалната стая – салон за музика, игри, четене на книги и приятелски срещи.

Цялата къща на Франк Лойд Райд можете да разгледате в нашата галерия

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари