IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ценители: Истински лукс от арх. Джон Томас

25 септември 2016 10 45

7,5 млн. долара за два етажа мрамор и махагон с историческа стойност

Снимка: Sothebys International Realty

Снимка: Sothebys International Realty

Джон Хъдсън Томас (1878-1945 г.) е прочут американски архитект, завършил висшето си образование в Калифорнийския университет през 1902 г. Най-известните му творби се намират в Северна Калифорния, където той е практикувал професията си до средата на миналия век, когато напуска този свят.

Томас строи до самия край, архитектурата е неговият живот. За работата му е характерно вплитане на купища стилове от различни епохи, сред които готически, тюдор, ар нуво, венециански и любимият на колегата му, арх. Франк Лойд Райт, прериен стил.

През 1910 г. Джон Томас основава своето строително студио „Бъркли“, което по-късно става марка за архитектурна класа и стил в Съединените щати. Повечето му творби са къщи или по-скоро палати на заможни фабриканти и бизнесмени. Едно от най-известните сред тях е „Пролетното имение“, строено през периода 1912-14 г. Имението представлява правоъгълна сграда, издигната в симетрична закономерност. Нейният екстериор е изграден във венециански стил и успешно постига внушителния образ на аристократичния дом.

Имението е разгърнато върху колосалните 1 115 кв. м жилищна площ, в които са поместени 7 спални, 7 бани, няколко всекидневни, страхотно фоайе, кухня и помещения за прислугата. Лутайки се из безкрайните коридори, ще стигнете и до трапезарията, а също и до билярдната зала. В къщата има още библиотека и салон за семейни тържества.

Класното жилище съвсем наскоро бе реновирано и пуснато за продан. Цената на 102-годишното имение възлиза на 7,5 милиона долара.

Впечатляващият интериор на това здание пленява сърцето и на най-критичните, защото всеки елемент от него е роден с изящество и естетическа мисъл. Помещенията са комплексна смесица от стилове.

Еклектиката се разгръща във виенски, занаятчийски и египетски стилови единици, а за капак идват и присъщите за готиката тежки произведения на изкуството.

Подовите настилки, с които предстои да се срещнете, са предимно от бял мрамор, но се срещат и мокетни, както и такива от теракота. По-голямата част от мебелите са изработени от орех, останалата от махагон. Всички ламперии са от масивен орех. Несъмнено ще забележите, че в повечето стаи има по една камина-уникат. Отоплителните уреди са просто зашеметяващи. Творенията от камък и дърво – те са истинското сърце на този дом за ценители.

Разгледайте „Пролетното имение“ в нашата галерия

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари