IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестандартни жилища: Сферична къща от Тасмания

16 януари 2017 11 20

Вижте геоида на Пени и Джон Смит от Австралия

Снимка: realestate.com.au

Снимка: realestate.com.au

Съпрузите Джон и Пени Смит се занимават основно с геодезия, макар всеки да си има друга професия. Пени е грънчар, а Джон се подвизава като дизайнер и производител на мебели.

Двамата са световноизвестна двойка артисти, завоювала куп награди за интериорен дизайн, архитектура и изкуство.

През 1974 г. те проучвали интересен терен в околностите на град Хоубарт, функциониращ като столица на остров Тасмания. Именно там решават да реализират един дълго мечтан проект. Това е един дом извън рамките на скучния градски живот. Постройка, позволяваща независимост, спокойствие и близост до природата.

Преди 39 години във вълшебния австралийски регион на Тасмания семейство Смит започва изграждането на „Geo-dome“ („Земният купол“). Всичко тръгва от един скромен червен подиум, който по-късно се оказал верандата на сферичната къща.

Двамата собственоръчно построили няколко здания – сферичната къща, гараж, ателие с работилница и няколко парника. Най-силно присъствие обаче има техният проект за къща-кълбо. Образът ѝ е сложен. Тя напомня за радарната станция на Черни връх. Едновременно с това ни кара да се зачудим що за футуристичен дизайн е залегнал в проектирането ѝ?

Основният елемент в изграждането на дома е фигурата на равностранния триъгълник. Неговото лице е вдлъбнато навън, за да се получи общият ефект на сферичност.

В допълнение на стила от бъдещето дизайнерът Джон Смит е решил да внесе и малко индустриални стилови елементи. Най-показателна затова е входната врата. Тя някога е посрещала пътници в автобусен салон, но сега първа поздравява гостите на семейство Смит.

Както сами ще се убедите, това е един крайно нестандартен дом.

Той е като от списание „Направи си сам“. Всеки кът е премислен, усвоен и създаден така, че да бъде функционален. В общ план жилището разполага със 182 кв. м жилищна площ. В нея са изградени 3 спални, 1 баня, всекидневна, кухня, трапезария и личен кабинет. Най-любопитна е голямата спалня. Тя се намира на втория етаж – точно под купола. В нея ще срещнете футуристични мебели на дизайнера Джон Смит и вълнуваща естетика, постигната в кафяво-синьо-бяла гама. Къщата купол е разположена заедно с още няколко постройки в голям парцел от общо 12 декара. Всички те са собственоръчно издигнати от съпрузите Джон и Пени.

Разгледайте „Geo-dome“ в нашата галерия

Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари