IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентският самолет отвътре: Вижте „Еър Форс 1“!

12 март 2017 11 45

Лети с 200 хиляди долара в час

Снимка: abc.com

Снимка: abc.com

Откакто е встъпил в длъжност, американският президент Доналд Тръмп е похарчил около 10 милиона долара за транспортни разходи от американския бюджет, изчисли „Уошингтън поуст“.

Според изданието сумата е толкова голяма поради процеса по подготвяне на самолета „Еър Форс 1“, в който участват стотици специалисти. Охраната на първата желязна птица на Америка също не е евтина.

Цената на машината е 330 милиона долара. Полетът с нея излиза около 200 хиляди долара на час – сума, в която най-голямото перо е горивото, следвано от пари за поддръжка и консумативи.

Към днешна дата американският президент може да избира между два самолета, носещи името „Еър Форс 1“. Те са произведени от гиганта Boeing и представляват специална модификация на известния им модел „B-747“.

Машините, модел VC-25A, са на въоръжение от 1990 г.

Самолетът на президента е двуетажен. Какво има на първото ниво?

- салон за агентите на американските тайни служби

- салон за представителите на медиите

- салон за гости на „Еър форс 1“

- място за екипажа и персонала

- конферентна зала, която може да се използва и като трапезария

- медицински кабинет и санитарни помещения

- офис на американския президент, както и неговата спалня

Второто ниво на „Еър Форс 1“ се използва от военните, Американското разузнаване и пилотите. Горният етаж е по-малък в сравнение с първия. В него има три сектора – комуникационен център, този на екипажа и пилотска кабина.

Истината за самолета се припокрива с това, което сме виждали от холивудските филми. Желязната птица може да устои на електромагнитен импулс от взрив на ядрено оръжие. От друга страна той е оборудван с всички необходими комуникационни системи за военно време. От мостика може да се разговаря с армията, възможно е и нареждане за изстрелване на ядрено оръжие.

„Еър Форс 1“ е снабден със система за зареждане на гориво по време на полет. Презареждането може да се случи във въздуха, ако е необходимо самолетът да остане над земята. Освен това машината се пази от няколко противоракетни системи.

„Еър Форс 1“ е летящата крепост на американския президент. Можем да кажем, че тя е обзаведена съвсем политкоректно. В нея няма кичозни елементи. Дизайнерите се придържат към изчистения модернистичен стил. Вложени са предимно леки материали – пластмаса, дърво, текстил. За кабинета на президента пък са използвани малко по-тежки интериорни елементи като кожената тапицерия, мебелите от масивно дърво и пр.

Разгледайте „Еър форс 1“ в нашата галерия

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари