IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да превърнем терасата си в място за отдих

12 юни 2019 14 30

Няколко съвета за преобразяване на балкона

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки има нужда от място, на което да отиде и да се разтовари от работния ден. Ако обичате да сте навън в повечето си свободно време, където да се насладите на лекия вятър или пък да гледате звездите през нощта, то тогава със сигурност ще искате да имате място, което да ви предложи точно това.

Ежедневието ви обаче не позволява да отидете някъде за повече от два дена и наистина да си починете, а през лятото едва ли ви се седи вкъщи между четири стени. Спасението е терасата. Колкото и невероятно да звучи, балконът може да ви предостави това спокойствие, от което имате нужда. Само трябва да направите няколко промени по него.

Ето няколко съвета как може да освежите старата си тераса и да я превърнете в новото ви любимо място.

Почистване


Чист и подреден балкон е първата стъпка към вътрешното щастие. Пребоядисайте го или пък, ако не искате да си отваряте сериозна работа, просто почистете стените от паяжините и евентуалните петна от дъжд и сняг. Ако парапетът ви е мръсен, можете леко да го почистите, а заедно с него и пода. Може да сложите едно малко килимче, което ще превърне обикновената тераса в място, на което ще се чувствате наистина удобно.

Сложете мебели


Намерете си удобни мебели. Преценете колко хора ще използват балкона като място за почивка и на база на това изберете правилния брой столове. Ако имате по-голяма тераса и често събирате приятели на нея, може да сложите една дълга пейка с възглавници за сядане или пък няколко барбарона, които със сигурност ще привлекат вниманието. Една маса никога не е излишна, дори да живеете сами. Едно от най-приятните неща е сутрин, когато е хубаво времето, да излезете да си пиете кафето на чист въздух.

Цветове


Изберете картина или аксесоар в меки цветове, които ви карат да се чувствате спокойни. За някои хора земните и неутралните тонове са по-релаксиращи, други пък харесват зеленината. Трети обичат малко по-ярки цветове като червеното и жълтото. Независимо от кой тип сте, когато избирате нещо цветно за балкона, първо погледнете гамата, в която е боядисан и тогава пристъпете към покупката.

Лично пространство


Много е трудно да се отпуснеш, ако срещу теб има друга сграда и имаш чувството, че някой те наблюдава. Ако и вашият балкон ви поставя в такова неудобно положение, можете да блокирате любопитните погледи на съседите с някоя саксия или високо цвете. Ако терасата ви е остъклена, помислете да сложите бамбукови щори, които можете да навивате нагоре или надолу, в зависимост от това колко искате да покажете от себе си.

Аксесоари


Изберете аксесоари, които ви карат да се чувствате добре, за да завършите „ремонта“ на балкона си. Ако се успокоявате в по-зелена обстановка, тогава няколко растения или пък ароматни цветя, могат да ви придадат усещането за малка градина. Свещи, фенери или малки лампички осигуряват прекрасна атмосфера за релаксация.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари