IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят улиците около Нотр Дам заради олово

17 август 2019 10 45

Катедралата пострада от пожар през април тази година

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Властите в Париж затвориха улиците около Нотр Дам във вторник, за да почистят зоната от високите нива на олово. Катедралата пламна на 15 април тази година, а огънят разруши почти целия покрив и други части от сградата. По това време Нотр Дам беше в ремонт и най-вероятната причина за пожара беше късо съединение.

В резултат на пожара, тонове олово от структурата на катедралата се разтопиха и части от него потекоха към околните улици на Париж. „След топенето на поне 300 тона олово от фронтона на кулата и покрива, зоната около Нотр Дам в момента е замърсена зона“, твърди френска група за опазване на околната среда. Според тях, катедралата в момента дори е токсично място.

Веднага след огнената стихия, много държави изпратиха финансова помощ към Франция и реновирането на Нотр Дам започна. Но работата спря на 25-и юли, за да се подобри защитата на работниците от замърсяването с олово.

Снимка: Reuters

Сега започва изграждането на конструкции, които ще осигурят по-добра работна среда и ще има по-строг контрол на влизане, за да се предотврати изнасянето на още замърсяващи елементи.

„В момента ни е приоритет да предпазим работниците от рискови ситуации. С доставянето на нови станции за обеззаразяване,, нивото на замърсяване с олово на работници, машини и техника, ще бъде оптимизирано. Това ще направи работата по-безопасна“, споделя началникът на полицията в Париж Мишел Кабо.

Снимка: Reuters

Очаква се възстановяването да продължи на 19-и август. Все пак улиците ще бъдат затворени още 3-4 седмици, за да може да се почистят идеално. Фирмата, заела се с това, ще използва абсорбиращ гел и водни струи с високо налягане, за да почисти района от олово, прах и други изпарения от огъня.

Снимка: Reuters

Президентът на Франция Еманюел Макрон си е поставил за цел Нотр Дам да бъде възстановена до пет години като досега са събрани близо 850 млн. евро от дарения в помощ на реставрацията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари