IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Спароу в триизмерен вариант и едно страхотно приключение

19 май 2011 11 19

Всичко за Карибски пирати: в непознати води

Снимка: Forum Film

Снимка: Forum Film

Признавам си, че през целия път към кино-залата, в която трябваше да гледам „Карибски пирати: в непознати води", отчаяно се опитвах да си спомня за какво, по дяволите, ставаше въпрос в предходната част.

И всъщност, както ме увериха моите кино-дружки, в това явление няма нищо лошо, нито странно. Защото фундаменталното в концепцията на цялата трилогия на Дисни (защото „Карибски пирати" всъщност са изключително симпатични, въпреки че са на Дисни) е всичко друго, но не и сюжета.

След края на прожекцията се поразрових из различните ревюта на някои от световните медии, в чиято сфера на интереси попада и кино-индустрията, и чак се изненадах колко яростно са разкъсали Джак Спароу цялата му шайка вещи лица, занимаващи се с кино-критика.

Разбира се, най-големите обвинения бяха насочени към сценаристите, които са уличени е бездарност, а сюжетът... то просто нямало такъв.

И всъщност, какво от това?

Защото човек определено не отива да гледа „Карибски пирати" с нагласата, с която отива да гледа (да кажем) „Реквием на една мечта". Човек отива да гледа „Карибски пирати" с нагласата за 2 часа и 20 минути чисто забавление и приключения.

И, ако трябва да бъда честна – ами получава си ги и то доста качествено!

В четвъртата част на трилогията са налети доста пари и това осигурява първо, най-добрата 3D технология, която може да бъде предложена на широката публика на този етап и второ, свободата да се харчи смело – за специални ефекти, за екзотични дестинации за сценография, която си е направо произведение на изкуството.

На второ четене, наличието на нов режисьор (във „В непознати води" Роб Маршал, познат ни от „Чикаго" сменя колегата си Гор Вербински), подтикна направата на паралели между същността на героите от предходните серии и настоящата, като основната теза е, че те са опростени и обидно плоски.

Може би тук има доза истина. Факт е, че това е първият филм от трилогията, в който Орландо Блум и Кийра Найтли и техните персонажи Уил Търнър и Елизабет Суон са тотално заличени, все едно никога не ги е имало, като на тяхно място са вкарани един героичен християнин (само защото лентата се нуждае от красив, гол до кръста пич), една умопомрачително красива морска русалка, която се влюбва в християнина (Астрид-Бриджес Фрисби е наистина умопомрачително красива, но май само това) и, о, изненада – шантавата Пенелопе Крус, която се явява втората централна фигура след Джак Спароу и е неговият женски вариант, с който имат греховно минало и недоизказано бъдеще.

И като говорим за шантавост, най-отличителният белег на капитан Джак Спароу като че ли напълно липсва.

Както споменах, за разлика от предходните части, във „В непознати води", той е централна фигура, която, като че ли, продуцентите са се уплашили да дарят с доволното количество шизофрения, която просто струеше от героя във всички серии досега.

Та, ако е „Карибски пирати: В непознати води" има препъни камък, то това е именно тоталното обезцветяване на станалия култов герой на Джони Деп.

Но, както казах в началото, фундаменталното за „Карибски пирати" е забавлението. А забавление не липсва: имаме живописен и опасен Лондон от началото на 18 в., имаме страхотни триизмерни сцени на битки, преследвания, избухващи въглени, шуртящо вино, огромни вълни и какво ли още не; имаме една от най-добрите и пищни сценографии, правени за приключенски филм (всичко от корабите до костюмите е достойно за аплодисменти); имаме си старите ни познайници Барбоса и Черната Брада, а сега си имаме и цял куп зомбита, красиви русалки с манталитет на пирани, испански конкистадори, непознати екзотични острови, изпълнени с опасности и свръхестествени явления; имаме си несметни съкровища и красиви екзотични плажове.

С две думи: имаме всичко, заради което сме отишли да гледаме поредната част на „Карибски пирати" - едно истинско приключение.

А да, сюжетът....

При една неочаквана среща, Джак се сблъсква с Анджелика (Пенелопе Крус) – жена от миналото му, която бързо-бързо го убеждава да тръгне с нея, а целта на пътуването е една – да се стигне до истинския Извор на младостта. Въпреки че я познава от много години, Джак не е сигурен какви са истинските намерения на Анджелика (още повече, че я е опорочил и след това се е измел).

Но когато тя го принуждава да се качи на кораба "Отмъщението На Кралица Ана", чийто капитан е най-страшният пират, познат на Седемте морета Черната брада (Йън Макшейн), Спароу попада в ситуация от която много трудно ще се измъкне.

Картинката се заплита съвсем, когато се появява и отдавнашният враг на Спароу капитан Барбоса (Джефри Ръш), който е станал протеже и доверено лице на английския крал и също е изпратен с мисията да намери вълшебния извор...

От мен толкова – останало ще разберете сами.

А сега, подгответе се за приключението със снимките в галерията и с трейлъра.

Автор - снимка

КоментариКоментари

elluty_be ( преди 12 години )