IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творческа среща на „Ателие 313“ за десети пореден път

12 юни 2014 08 27

Снимка: Ателие 313

Снимка: Ателие 313

За десети пореден път пространството на „Ателие 313“ събира всички видове изкуства, превръщайки артисти в зрители и обратното. Идеята хрумва на режисьора Петър Пашов – младши през 2009 г. Неформалното събитие, което сваля границата между зрители и актьори се случва през различен период в театъра, като често събира на една сцена художници, музиканти, писатели, актьори и дори циркови артисти

Юбилейната десета творческа среща ще е на 14 юни като темата е „Найлоновите хора“. В нея може да открием човека за бърза употреба, който лесно може да бъде използван и смачкан. Заглавието е продиктувано до голяма степен от авторския спектакъл „Деволюция“ на Петър Пашов-младши. Артистите използват този знаков материал като символ на съвременния лайвстайл – на всичко, което може бързо да се употреби и изхвърли. Всяко нещо е за един ден. – споделя Петър Пашов – Акцентите, целите, които съществуват около човека, те също са за бърза употреба. А човекът се е превърнал в продукт, какъвто е найлонът. Личността наподобява прозрачна кукла, която всеки може да смачка. Все пак и тя има шанс да се възроди и съгради отново. Този образ от найлон ще бъде многократно преповторен из всички пространства на театъра – от фоайето до сцената, обещават организаторите на събитието.

„Има нещо мазохистично в идеята да създадеш нещо, което може да се унищожи за миг.“ – отбелязва Петър Пашов. Режисьорът обаче е сигурен, че този устрем може би се крие във всеки, отдал се на сцената. „Има една вътрешна граница, която трябва да преминеш и да свиеш своето лично пространство, за да го отдадеш на театъра. Тези енергия и време, които всеки обикновено се опитва да пести за себе си, при нас си отиват за една нощ. Но това е част от правилата на играта. Като ги приемеш, ти става хубаво.”

И ето, че юбилейното издание на творческата среща за пореден път ще събере на едно място цирк, театър, музика, кино, литература, танци... Всичко започна на майтап като едно събиране на артисти. – припомня си инициаторът. Това, което се промени е, че срещата набира все повече популярност и гласност. Хората са заинтригувани от случващото се, тъй като е нещо различно, което го няма никъде другаде. Ставащото е отвъд познатото и известното, зад подготвеното, тъй като най-важната цел е зрители и артисти да разменят местата си. „Гъдел на нашата работа е да намерим някакъв канал, бъг и да накараме хората да се отпуснат и да се пробват в нещо, което си мислят, че не могат.“, отбелязва Петър Пашов. Събитието набира сила и има все повече отвъд програмата. Така, например, по време на деветата среща 11-годишният Радо реши да излезе на сцената и осъзнавайки, че може да се провали, разказа импровизирана история пред много хора. Този път актьори и танцьори ще пробват дали имат талант и в друга област на изкуството – като литературата. Точно такава е идеята на творческите срещи – човек да се почувства освободен от задръжките си. И когато тази граница се свие, бариерата може да бъде премината и да се осъществи контактът отвъд всекидневното.

Участниците и този път ще са млади хора – студенти, завършили и завършващи от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, от Художествената академия. Има различни музикални групи, сред които са „Лоши петли“. Ще има и прожекция на филми на студенти от НБУ, както и изложба на метални пластики. В програмата е включен и спектакълът „Принцеса-фризер“ с участието на Мануела Саркесян. Симона Нанова с театър „Ако“ ще участва с откъс от нейния марионетен спектакъл.

Експериментът продължава. Мислиш едно, става друго. „Това е изкуството – да успееш да объркаш човека, да не знае от коя страна на барикадата се намира“, отбелязва Петър Пашов, убеден, че само тогава се е получила истинската среща на творци.

А десетата ще е с начален час 18.30, а финал така и не е заплануван, тъй като той зависи от присъстващите – зрители и участници.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )